Denne grønne curryen, bare forenklet littegrann, er inspirert av Andreas Viestad's fantastiske kokebok "Smak av krydder", omgjort til å bli lav FODMAP. Den har blitt en av mine signaturretter til tross for at den krever både tid og mange ingredienser. Tro meg, den er verdt det, og skikkelig gøy å lage. Resultatet smaker minst like bra som på thairestaurant. Den funker som vegetarrett, eller ha oppi kylling i strimler, hvit fisk eller scampi på slutten og la koke med i et par minutter. Grønnsaker kan varieres, ta det du har eller har lyst på.
Det kan lønne seg å lage currypastaen på forhånd og fryse den, ellers blir du stående lenge på kjøkkenet. Med ferdig pasta er middagen laget på et kvarter!
Thai grønn currypasta (nok til to runder curry)
1 ss korianderfrø
2 ts spisskumminfrø (cumin)
1 ts hel sort pepper
3 stilker sitrongress (skrell vekk et par lag, hakk nederste del av gresset)
2 ss hakket ingefær
1 ts malt gurkemeie
2 ts kaffirlimeskall
2 dl syltet (rød)løk (kan sløyfes)
2 ss hvitløksolje
2 store, grønne chili eller 6-8 små thaichili
2 ss hakkede korianderblader
1 ss hakket thaibasilikum
2 ss thai fiskesaus
Rist korianderfrø, spiskumminfrø og pepperkorn i en middels varm, tørr panne til de begynner å dufte - pass på så de ikke blir brent. Ha over i en morter, og knus dem grovt.
Ha alle ingrediensene oppi en kjøkkenmaskin, og bland til en jevn masse. Sånn, nå er currypastaen ferdig. Du kan fryse det du ikke skal bruke innen en uke, den holder seg smakfull utrolig lenge.
Thai grønn curry - vegetar (4 personer)
2 ss olje
5 ss currypasta (omtrent halvparten av oppskriften over)
2-3 dl kokosmelk (ikke light!)
4 kaffirlimeblader
100 - 200 g grønne bønner
1/2 aubergine i terninger
1-2 grønne chili i biter (vil du ha den skikkelig sterk tar du med frø, hvis ikke, fjern dem)
1 - 2 ss thai fiskesaus
1-2 ts sukker
2 ts tamarindsaus / pasta (kan erstattes av saften av 1/2 lime)
2 ss hakket thaibasilikum + litt til pynt
Hakket koriander
Limebåter
Varm oljen i en stor wok eller en kjele med slipp-belegg. Stek auberginebitene i oljen i et par minutter mens du rører. Tilsett currypastaen og stek videre i 1 minutt. Ha i kokosmelk (juster mengden til den konsistens du liker den), limeblader og grønnsaker, kok opp og la det koke i ca 3-5 minutter mens du rører av og til. Rør inn fiskesaus, tamarind eller limesaft, sukker, chili og thaibasilikum, kok opp på nytt.
Hemmeligheten med thaimat er å få til den perfekte balansen mellom salt (fiskesaus), søtt (sukker), surt (tamarind og/eller lime) og sterkt (chili), så smak om det trengs mer av noe.
Servér med ris (jeg liker basmatiris best, selv til thaimat) og koriander og limebåter til. Jeg liker også å pøse på med thaibasilikum og frisk koriander på toppen.
Thaibasilikum. Lurer på hva den inneholder, har blitt avhengig.. |
Comments
Post a Comment