Har du et sånt glass i kjøleskapet, har du økt livskvalitet, intet mindre! |
FODMAP reduksjonen baserer seg på et grunnleggende kjemisk prinsipp: diffusjon. Diffusjon handler om at stoffer (her FODMAPs) i en løsning (her eddiklake) vil flytte seg fra det området med høyest konsentrasjon til det området med lavest konsentrasjon. Det baserer seg også på at FODMAPs er vannløselige. (Vannløseligheten er også forklaringen på at industrielt fremstilt, men ikke hjemmelaget, hvitløksolje er lav FODMAP, men det er en annen historie.) Så det vi ønsker å få til er at FODMAPs fra rødløken her vil lekke ut av løken og gå over i laken (som du ikke skal bruke, og heller ikke gjenbruke). Løken må deles opp i tynne ringer. For at diffusjonen skal være mest mulig effektiv er det bra å ha lite karbohydrater i laken, siden FODMAPs også er karbohydrater. Det vil ta et par dager før FODMAP-reduksjonen i løken er optimal, så smør deg med litt tålmodighet.
Oppskriften er inspirert av denne oppskriften, men sukkermengden er veldig redusert. Og selv om det å redusere på sukkeret generelt er en god ting, er det her først og fremst viktig for å få matkjemien til å virke. Her er oppskriften:
Syltet rødløk - ett medium stort glass
2 store eller 4 litt mindre rødløk, skrelt og delt i tynne skiver
2 dl eplecidereddik
2 dl vann
1-2 ts sukker (kan sløyfes)
2 ts hele pepperkorn
1 ts korianderfrø
1 ts sennepsfrø
1 ts salt
Trekk fra og legg til krydder etter ønske. Det er sikkert mye annet som er godt også. Stjerneanis? Karve? En kvast med rosmarin?)
Bland eddik, vann, sukker, krydder og salt i en kjele og kok opp. Hold laken varm mens du skreller og kutter løk. Finn frem et medium stort, rent glass med lokk, og fyll det med kokende vann. Hell vannet av igjen. Dette trinnet gir bedre holdbarhet. Legg så løkskivene i glasset. Det er ikke om å gjøre å stappe veldig, veldig hardt her, da vi ønsker mye lake for effektiv transport av FODMAPs over i laken. Bruk heller flere glass om det ble for mye løk. Fyll glasset helt opp med den varme laken, og sett på lokket. Når det er avkjølt kan du sette det i kjøleskapet og la det stå i 2-3 dager før du spiser den.
Syltet rødløk smaker fantastisk på surdeigsbrød med leverpostei, eller min enkle, supergode tunfisksalat. Nydelig som ingrediens i salat, som tilbehør til pølser, i en potetsalat.. vel, det er bare fantasien som setter grenser.
PS. En liten advarsel: I Monash appen er det bilde av hele løk i et glass under "pickled onions, large", som står som lav FODMAP inntil 80 gram. Dette er misvisende. Hele løk vil ikke bli FODMAP-redusert tilstrekkkelig når de syltes. Om det skal funke, må den være delt opp i skiver.
PPS. Har du funnet denne oppskriften bare fordi du googlet syltet rødløk og ikke fordi du har et kranglete fordøyelsessystem, er denne oppskriften like fin for det, altså!
Vet du om det samme vil gjelde for hvitløk?
ReplyDeleteJeg eeeeeelsker bloggen din 😍
ReplyDeleteHvor lenge er det holdbart i kjøleskap?
ReplyDelete