Skip to main content

Syltet rødløk - når lav FODMAP er best!

Har du et sånt glass i kjøleskapet, har du økt livskvalitet, intet mindre!
Hvis du følger med på hva som skjer i lav FODMAP-verdenen har du kanskje fått det med deg? Syltet, stor løk er lav FODMAP. Oh, joy! Det betyr at rødløk i sin beste utgave kan spises av meg! Men har du fått med deg hvorfor? Her er det mye spennende matkjemi på gang, og matviteren fryder seg. 

FODMAP reduksjonen baserer seg på et grunnleggende kjemisk prinsipp: diffusjon. Diffusjon handler om at stoffer (her FODMAPs) i en løsning (her eddiklake) vil flytte seg fra det området med høyest konsentrasjon til det området med lavest konsentrasjon. Det baserer seg også på at FODMAPs er vannløselige. (Vannløseligheten er også forklaringen på at industrielt fremstilt, men ikke hjemmelaget, hvitløksolje er lav FODMAP, men det er en annen historie.) Så det vi ønsker å få til er at FODMAPs fra rødløken her vil lekke ut av løken og gå over i laken (som du ikke skal bruke, og heller ikke gjenbruke). Løken må deles opp i tynne ringer. For at diffusjonen skal være mest mulig effektiv er det bra å ha lite karbohydrater i laken, siden FODMAPs også er karbohydrater. Det vil ta et par dager før FODMAP-reduksjonen i løken er optimal, så smør deg med litt tålmodighet. 



Oppskriften er inspirert av denne oppskriften, men sukkermengden er veldig redusert. Og selv om det å redusere på sukkeret generelt er en god ting, er det her først og fremst viktig for å få matkjemien til å virke. Her er oppskriften: 

Syltet rødløk - ett medium stort glass

2 store eller 4 litt mindre rødløk, skrelt og delt i tynne skiver
2 dl eplecidereddik
2 dl vann
1-2 ts sukker (kan sløyfes)
2 ts hele pepperkorn
1 ts korianderfrø
1 ts sennepsfrø
1 ts salt

Trekk fra og legg til krydder etter ønske. Det er sikkert mye annet som er godt også. Stjerneanis? Karve? En kvast med rosmarin?)



Bland eddik, vann, sukker, krydder og salt i en kjele og kok opp. Hold laken varm mens du skreller og kutter løk. Finn frem et medium stort, rent glass med lokk, og fyll det med kokende vann. Hell vannet av igjen. Dette trinnet gir bedre holdbarhet. Legg så løkskivene i glasset. Det er ikke om å gjøre å stappe veldig, veldig hardt her, da vi ønsker mye lake for effektiv transport av FODMAPs over i laken. Bruk heller flere glass om det ble for mye løk. Fyll glasset helt opp med den varme laken, og sett på lokket. Når det er avkjølt kan du sette det i kjøleskapet og la det stå i 2-3 dager før du spiser den.

Syltet rødløk smaker fantastisk på surdeigsbrød med leverpostei, eller min enkle, supergode tunfisksalat. Nydelig som ingrediens i salat, som tilbehør til pølser, i en potetsalat.. vel, det er bare fantasien som setter grenser.

PS. En liten advarsel: I Monash appen er det bilde av hele løk i et glass under "pickled onions, large", som står som lav FODMAP inntil 80 gram. Dette er misvisende. Hele løk vil ikke bli FODMAP-redusert tilstrekkkelig når de syltes. Om det skal funke, må den være delt opp i skiver.

PPS. Har du funnet denne oppskriften bare fordi du googlet syltet rødløk og ikke fordi du har et kranglete fordøyelsessystem, er denne oppskriften like fin for det, altså!





Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs