Skip to main content

Om meg

Jeg er ernæringsbiolog fra UiO og matviter fra NMBU, men mest av alt er jeg langt over gjennomsnittet glad i å lage og spise god mat. Det meste av mitt voksne liv har vært preget av matintoleranser, derfor eksperimenterer jeg mye med mat og utarbeider nye, alternative varianter av tradisjonelle oppskrifter. Du finner mange oppskrifter her som er tilpasset et spesialkosthold, uten at jeg dermed mener at det å gå på noen diett er en forutsetning for å leve sunt. Tvert imot! Sunt handler om næringstett mat laget fra råvarer, om tilstrekkelig variasjon og ikke minst om matglede!

 Her er min ernæringsfilosofi:

Det du spiser er viktigere enn det du ikke spiser.
La meg presisere. Det er ikke så vanskelig å være sunn, og du trenger ikke lage hjemmelaget mandelmelk, spirebrød og raw-food. Det er viktigere å spise grønnsaker hver dag enn å aldri spise pommes frites. Spis så næringstett som mulig, det vil si mat med mest mulig næringsstoffer i forhold til vekt. Her er en god liste over de mest næringstette matvarene vi har. Spis også så mye økologisk mat du kan, siden vi vet alt for lite om hvordan den samlede mengden fremmedstoffer vi utsettes for påvirker helsen vår.

"Spis mat, ikke for mye, mest planter"
Dette er ikke mine ord (selv om jeg skulle ønske de var det), de er Micheal Pollan's, "foodie" og forfatter av flere glimrende bøker om mat, miljø og økonomi, satt i sammenheng. De syv ordene oppsummerer mye av det vi vet om ernæring.

Spis mat
Høres selvfølgelig ut, men hva er mat? Mat er noe du kan lage selv fra råvarer, eller råvarene i seg selv. Mye av det som produseres i matindustrien er ikke mat. Det er matlignende, ultraprosesserte produkter. For eksempel kyllingnuggets, frossenpizza, kjeks, energibarer, søte frokostblandinger, brus & energidrikker, smågodt og ostepop - prosessert i så høy grad at de ikke lenger kan bevare vår helse. Se også opp for helsepåstander. For eksempel: "uten tilsatt sukker" betyr ofte med kunstig søtning, "lett" betyr ofte tilsatt vann og konsistensmidler - slike påstander bør få den berømte bjellen til å ringe, og i linkene her kan du lese mer om hvorfor jeg ikke anbefaler mat med slike stoffer. Kjøp råvarer og lag mat, ikke kjøp mat laget av ingredienser. Lager du mat fra bunnen av kan du unngå unødvendig og potensielt skadelig innhold, du kan tilsette mer grønnsaker og andre sunne råvarer og du får bedre mat.

Ikke for mye
Spiser du ferskt tilberedte måltider av råvarer, er sjansen mindre for at du spiser mer enn du trenger. Det samme om du unngår mellommåltider. Spis bare når du er skikkelig sulten, og kan nye et måltid i fred og ro. Samtidig, jeg tror ikke noe på askese, man blir mer frustert når man nekter seg ting totalt. Jeg spiser mørk sjokolade hver dag. Men sjelden mer enn noen få ruter.

Mest planter
Det beste vi kan gjøre for kroppen vår, kloden vår og økonomien vår er å basere kostholdet på hele råvarer av planter. Det betyr ikke å utelukke animalsk mat, men du verken trenger eller har godt av kjøtt til hvert måltid hver dag. Fisk, egg og meieriprodukter er bra hverdagsmat til å supplere plantematen og øke næringsverdien på kostholdet.

Hvem er denne bloggen ment for?
Du trenger ikke å ha noen kostrestriksjoner for å la deg inspirere av maten jeg viser her. Jeg bruker de mest næringsrike og velsmakende råvarer for å komponere mat som både smaker fantastisk og gir kroppen alt den trenger for å fungere optimalt. Ordentlig mat, rett og slett. Noen ganger lager jeg noe som bare har det jeg kaller ernæringspsykologisk verdi, for man skal ikke kimse av hvor glade noen (særlig små) mennesker kan bli for sjokoladekake og surdeigsboller.
Dersom du får glede av mine oppskrifter blir jeg veldig glad. Har du et innspill, hører jeg gjerne fra deg. Oppskrifter kan alltid forbedres og utvikles, og selv følger jeg dem nesten aldri til punkt og prikke.

Det meste er lov på mitt kjøkken. Sunt handler ikke om enkeltmatvarer. Det handler ikke om mettet fett eller fiber. Det finnes ingen usunne råvarer. Det finnes bare usunn prosessering og usunne mengder. Mat er ikke bare ernæring, det er så mye mer, og det er minst like viktig å gi sanser og psyke sin del.

God Matlyst! 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs