Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" |
Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):
1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slumper jeg litt med fordelingen
En klype salt
Rør godt sammen, dekk til bollen med en plastpose, og sett på benken i minst 8 timer. Dette kan med fordel gjøres på kvelden, også lar du den stå til morgenen.
Nylaget fordeig |
Mens jeg har sovet, har kulturen jobbet! |
5 dl lunkent vann
15 gram salt
2 ss olivenolje (kan sløyfes, men holder brødet saftig lenger)
2 ss olivenolje (kan sløyfes, men holder brødet saftig lenger)
Ca 3 dl linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, grovhakkede valnøtter
250 gram sammalt spelt
Nok finmalt spelt til at deigen blir fast. Rundt 500-600 gram, tipper jeg..
Nok finmalt spelt til at deigen blir fast. Rundt 500-600 gram, tipper jeg..
Bland alt godt sammen, bruk etterhvert hånden for å kna deigen, men den skal ikke knas mye, bare blandes godt. Tilsett mer finmalt spelt til deigen blir ganske fast, slik den ser ut på bildet under. (Du kan også bruke en løsere deig, og "spa" den over i formen)
Ha deigen over i smurte brødformer, evt kledd med bakepapir. Tre en pose over, og sett på kjøkkenbenken til heving. Der lar jeg dem stå hele dagen, helt til de har nådd ca dobbel størrelse.
Du kan også gjøre alt i en operasjon, uten fordeig. Da tar bakeprosessen ca. et døgn, litt avhengig av hvor varmt det er i huset ditt. Bland da sammen alt vannet i oppskriften (6,5 dl) med et par ss surdeigsstarter, salt, frø og tilsett mel til du får en fast deig. Ha over i former, og vent til de har hevet til dobbel størrelse. Følg stekeprosedyren over. Baking uten fordeig gir et mindre surt brød, så her kan du velge fremgangsmåte etter smakspreferanse.
Når du har blitt dreven, kan du legge inn et par vanskelighetsgrader til, med autolyse og grytesteking med lokk. Da blir det bakeri-standard i heimen!
Når brødene har hevet til ca dobbel størrelse, kan de stekes. Lag et par snitt med en skarp kniv på toppen, så de sprekker kontrollert når de hever i varmen. Sett ovnen på 250 grader (ikke varmluft), og sett brødene inn i kald ovn. Etter 30 minutter skrur du temperaturen ned til 180 grader, og steker videre i 30 minutter. Ta ut av formen, legg på rist og dekk til med et kjøkkenhåndkle til det er avkjølt. Jeg pleier å skjære brødene i skiver, og fryse ned - og tine brødskivene i brødristeren. Da har jeg alltid ferskt brød.
Du kan også gjøre alt i en operasjon, uten fordeig. Da tar bakeprosessen ca. et døgn, litt avhengig av hvor varmt det er i huset ditt. Bland da sammen alt vannet i oppskriften (6,5 dl) med et par ss surdeigsstarter, salt, frø og tilsett mel til du får en fast deig. Ha over i former, og vent til de har hevet til dobbel størrelse. Følg stekeprosedyren over. Baking uten fordeig gir et mindre surt brød, så her kan du velge fremgangsmåte etter smakspreferanse.
Når du har blitt dreven, kan du legge inn et par vanskelighetsgrader til, med autolyse og grytesteking med lokk. Da blir det bakeri-standard i heimen!
Mamma, kan jeg få surdeigsbrød? |
Ingen grunn til å holde seg til brødformer.. du kan bake i hva som helst, så lenge det tåler ovn.. |
Ser gode ut!
ReplyDeleteDet blir khempegode brød 😍 takk for SUPER oppskrift på brød som magen min liker 😊
ReplyDeleteDette må jeg prøve. 👍
ReplyDelete