Med grovrevet parmesan og frisk basilikum er dette restaurantmat til hverdags |
Lav FODMAP tomatsaus (denne kan gjerne to, tre, firedobles, og oppbevares på glass eller fryses til senere, kjappe middager):
1/4 sellerirot, finhakket
2-3 ss hvitløksolje
2 bokser hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
Frisk eller tørket basilikum, persille, oregano.. ta hva du har og liker best. Jeg bruker ca 2 ts av hver av disse hvis de er tørket, en neve om de er friske
Ca 1 ts salt, smak til
Noen runder med pepperkverna
1-2 ts balsamico eddik
1-2 ts sukker
Fres finhakket sellerirot i hvitløksolje på middels varme, mens du rører i blant, til de mykner litt, det tar ca 5 minutter. Pass på at det ikke brunes noe særlig. Ha i tomatboksene, tomatpuré, og krydder. La småkoke i 10-15 minutter under lokk, til sellerirotbitene er helt myke og faller fra hverandre. Kjør stavmikseren oppi gryta til alt er finmost. Smak til med balsamicoeddik og sukker, og eventuelt litt mer salt. (Hvis jeg ikke er helt fornøyd med smaken, hender det at en sprut ketchup er det som skal til). Denne tykke sausen brukes til å lage suppe, og det som blir til overs kan has på varme, rene glass og brukes til pizzasaus eller pastasaus en annen gang. Klarer du å få vakuum i glassene, (det får du til ved å bruke nesten kokende saus og fylle helt opp før du setter på lokket) så holder de i ukesvis i kjøleskap.
Tomatsuppe (til 2 voksne og 2 barn)
Ca 5 dl lav FODMAP tomatsaus
Ca 5 dl lav FODMAP kraft (kylling/grønnsak)
Evt litt laktosefri fløte
Parmesan
Basilikum
Salt og pepper
Bland sausen med kraften, og smak til med litt fløte hvis du liker den kremete. Hos oss får barna fløte og makaroni oppi, og vi voksne får masse parmesan og basilikum, og kanskje litt knust chili. Du kan variere med å ha hardkokt egg til, eller ostesmørbrød ved siden av. Det er bare muligheter!
Comments
Post a Comment