På surdeigsbrød av spelt, med fermentert rødkål på! |
Leverpostei har jeg alltid vært glad i, men de kjøpte variantene har en ingrediensliste som vitner om lite yrkesstolthet og dårlig kvalitet. Se bare her:
Vann, svinelever (33 %), rapsolje, løk, soyaprotein,eggeplomme, salt, dextrose, krydder (m/muskat),sennepsfrø, smaksforsterker (natriumglutamat), antioksidant (askorbinsyre), konserveringsmiddel (natriumnitritt), sukker, eddik, surhetsregulerende middel (melkesyre, natriumdiacetat), emulgator (sitronsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer, karragenan, johannesbrødkjernemel), fortykningsmiddel (E1442, guarkjernemel, xantangummi)
Hvordan kan det bli postei av sånt? Når det tilsettes nok fortykningsmidler, trekker disse til seg vann, og voila! - vann og fortykningspulver kan selges til leverposteipris.
Merkelig hvordan man kan lage sinnsykt god leverpostei av bare kyllinglever, egg, løk, hvitløk, smør, salt, og krydder.. Vi mumser leverpostei til frokost, lunsj og kvelds. Alt man lager selv blir så mye bedre..
Kyllingleverpostei
1 pakke (ca. 500 gram) økologisk kyllinglever
1 liten løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, grovhakket
2 egg
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1/4 ts muskat
Frisk timian, ca. 1 ss
Smør til steking
Tilsett leveren og stek til den får farge, vend og stek på andre siden. Stek veldig kort, den skal være rå inni.
Ha alt over i en kjøkkenmaskin, og la det avkjøle 10 minutter (vi vil ikke at varm lever skal "koke" eggene når du har dem oppi)
Kjør til en glatt røre sammen med resten av ingrediensene. Det blir en tynn suppe, men fortvil ikke.
Hell i små brødformer eller andre ildfaste former (hvis du kler dem med aluminiumsfolie, kan du løfte ut posteien etterpå).
Stek i vannbad, dvs sett formene i langpannen, hell på kokende vann til det står halvveis opp på formene, og la stå i 45-50 minutter på 150 grader. Da er de stivnet og kan spises lun rett fra formen, eller oppbevares i kjøleskap i en ukes tid (kan også fryses, men blir litt mer kornete i konsistensen).
Skjær tykt og spis for eksempel på surdeigsbrød av spelt.

OBS - hvis du følger bloggen min fordi du vil spise FODMAP redusert, er ikke dette oppskriften for deg. Denne bloggposten lagde jeg før jeg før jeg endret kosthold. Her er en lav FODMAP versjon!
OBS - hvis du følger bloggen min fordi du vil spise FODMAP redusert, er ikke dette oppskriften for deg. Denne bloggposten lagde jeg før jeg før jeg endret kosthold. Her er en lav FODMAP versjon!
Heisann:) 1000 takk for nyttige og kloke innspill i kostholdsdebatten😊
ReplyDeleteSpesielt det om ultraprosessert mat. Har planer om å lage kyllingleverpostei i julegave i år (julen 2022) Kort spørsmål som jeg håper du kan svare på; Hva anbefaler du at denne posteien oppbevares i? I glasskrukke (a la det man har hjemmelaget syltetøy i, eller plastikkbokser? Mvh anna
Jeg baker dem i glassbokser med tettsittende plastlokk som "klikkes" på etterpå. Fås på Clas Ohlsson og IKEA, blant andre. Men ingen fasit her. Kan f. eks også bakes i brødform og pakkes om etterpå.
Delete