Skip to main content

Majones


Når man gnafser krabbe, reker og i disse dager også hummer over en lav sko, trenger man god majones. Her er en som er skikkelig god. Jeg bruker den også mye til påleggsalater, siden jeg ikke synes de ferdigkjøpte er noe særlig å skryte av. Hvis jeg følger et par regler blir den alltid perfekt. Ingrediensene må være romtempererte, og oljen må tilsettes veldig sakte mens du pisker, ikke i klunk etter klunk, men i en tynn stråle. Det er veldig tilfredsstillende å lage sånt selv, her er det matkjemi på sitt beste. Trikset er å få til en perfekt emulsjon av olje og egg, og når det går skeis har jeg ikke peiling på hvorfor det gikk galt.. trøsten er at da kan du lage en ny porsjon, og funker det da kan du tilsette den mislykkede blandingen etterhvert, og dermed har du veldig mye majones!

Majones

2 eggeplommer
2 ss vann
2 ts Dijon sennep
2 ts hvitvinseddik
Ca 1/2 ts salt
Nykvernet pepper
Ca 2 dl solsikkeolje

Bland eggeplommer, vann, sennep, eddik og krydder i en beholder som passer mikseren din. Jeg bruker vispen til stavmikseren, og den lange, smale plastboksen som hører til. Visp sammen, og begynn deretter å tilsette olje. Med mindre du har mikseren montert til bollen, trenger du nå egentlig tre armer.. men du finner sikkert en løsning. Begynn med en tynn, tynn stråle. Når du ser at det blander seg fint, er det bare å fortsette å helle på olje, og når du nærmer deg 2 dl olje skal den bli tykk. Vil du ha den tykkere, har du i litt mer olje, men jeg liker den litt tynnere og luftigere enn kjøpemajones.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o