![]() |
"Håndverksjordbruk. Garantert tungvint og giftfritt." Ubetalelig! |
Grunnen til å kjøpe økologisk mat er _ikke_ at den inneholder mer næringsstoffer. Det er snarere det den ikke inneholder. Økologisk mat er produsert uten bruk av syntetisk fremstilte plantevernmidler. Jeg gikk en gang på kompostkurs, og kurslederen fortalte at man må ikke finne på å kaste skall av sitrusfrukter i komposten, for de inneholder så mye sprøytemidler at de stopper hele komposteringen! Tenk på det neste gang oppskriften din inkluderer revet appelsinskall, eller når du putter en sitronskive i vannglasset. For ikke å snakke om appelsinmarmelade!
Mattilsynet tillater bestemte mengder rester av plantevernmidler i maten, og tar jevnlig stikkprøver. Av og til blir store partier med frukt og grønnsaker avvist på grunn av for høye verdier. Men hva med alt det som ikke kontrolleres? Mye av den konvensjonelt fremstilte maten inneholder plantevernmidler over grenseverdiene, det blir spist og vi får aldri vite om det. Spiser du økologisk mat slipper du å bekymre deg for det.
Mattilsynets grenseverdier gir en falsk trygghet. De er satt på grunnlag av på hvilket nivå hvert enkelt plantevernmiddel er vist å forårsake en negativ effekt f.eks hos forsøksdyr; det kan være skader på fostre, hemmet utvikling osv. Fortsatt er det ingen som kjenner til den såkalte "cocktaileffekten" - hva som skjer når vi får i oss flere forskjellige giftstoffer, både naturlige og syntetiske; plantevernmidler fra frukt og grønt, PCB og dioksiner fra sjømat, mycotoksiner fra korn og nøtter, polyaromatiske hydrokarboner fra grillet og stekt kjøtt, akrylamid, transfett osv osv..
Hvordan virker disse sammen? Vil noen av disse stoffene forsterke virkningen av andre (synergi)? Danner de nye stoffer? I hvilken grad blir de tatt opp i cellene våre, og hva skjer så? Hva gjør de med tarmfloraen vår? Dette er spørsmål vi ennå ikke har svar på, og dermed virker føre-var prinsippet smart. Vi klarer ikke å unngå alle fremmedstoffer i mat, men der vi vet om det og der det finnes et alternativ kan vi i hvert fall gjøre noe. Som for eksempel å unngå plantevernmidler ved å kjøpe økologisk mat.
Videre på listen, ikke minst, kommer dyrevelferd. Jeg mener at alle som spiser dyr har et ansvar for å minimere den lidelse dyrene har måttet gjennomgå, og å støtte produksjon som ivaretar dyrevelferd. Økologisk produksjon av melk, egg og kjøtt har helt andre krav til dyrevelferd enn konvensjonell produksjon, krever økologisk fôr, tar hensyn til naturlig dyreatferd og sikrer tilgang på uteareal og dagslys. Les mer om husdyras utfordringer her: https://dyrevern.no/article/fakta-om-dyrevelferd-i-intensivt-landbruk/
Videre på listen, ikke minst, kommer dyrevelferd. Jeg mener at alle som spiser dyr har et ansvar for å minimere den lidelse dyrene har måttet gjennomgå, og å støtte produksjon som ivaretar dyrevelferd. Økologisk produksjon av melk, egg og kjøtt har helt andre krav til dyrevelferd enn konvensjonell produksjon, krever økologisk fôr, tar hensyn til naturlig dyreatferd og sikrer tilgang på uteareal og dagslys. Les mer om husdyras utfordringer her: https://dyrevern.no/article/fakta-om-dyrevelferd-i-intensivt-landbruk/
Økologisk mat er bedre for dyra, bedre for miljøet og bedre for oss. Vinn-vinn, kaller jeg det!
Comments
Post a Comment