Skip to main content

Mørke og myke, saftige og syndige brownies


Forbausende enkle og kjappe å lage. Inspirert av denne, men som den puristen jeg er syntes jeg det var alt for mange (tullete) ingredienser og alt for mye sukker. Det gjelder for alle amerikanske oppskrifter - du må alltid halvere sukkermengden før det begynner å smake noe annet enn søtt i det hele tatt. (Er det rart de får diabetes over en lav sko..) Jeg endret så mye at den måtte bakes et par ganger før jeg fikk forholdene riktig, men der satt'n! Denne oppskriften passer til en liten (20cm) rund springform. Det kan være smart i blant å lage en liten kake, nam, smatt, vekk i en fei. Den er nemlig ikke særlig lett å holde fingrene unna hvis den blir satt i kjøleskapet. Ingen sunnhet i sikte - her er en oppskrift for sjelen.

Brownies 

100 gram smør
1/2 dl kokende vann
100 gram mørk (70%) sjokolade, grovhakkes
2 ss mørk bakekakao (hvis du er så heldig å få tak i Valrhona, bruk det)
1/2 vaniljestang, del i to og skrap ut frøene
1,5 dl sukker
2 store egg
2 dl mandelmel
1 god neve grovhakkede valnøtter
(Hvis du vil ha en ekstra smakstilsetning, kan du røre ut kakaopulveret i 1/2 dl espresso i stedet for vann, eller du kan rive skallet av en økologisk appelsin og ha oppi)

Smelt smør i en liten kjele, ta av platen og ha oppi halvparten av sjokoladen. Rør til det er jevnt. Ha kokende vann i en bolle, tilsett kakaopulver og rør godt. Ha sjokoladesmøret i bollen, tilsett vanilje og sukker og rør jevnt. Tilsett ett og ett egg og rør godt. Bland inn mandelmelet, resten av sjokoladen og valnøttene. Hell i smurt form, og stek på 175 grader i 30 minutter. Skru av ovnen og la kaken stå på ettervarmen i ca 1/2 time.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o