Lavterskelkokkelering i høy fart! |
For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.
Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.
Ekspress fiskegrateng
2 egg, pisket.
Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver.
2 dl kremfløte
2 dl makaroni
Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks, torsk , hyse, sei..) Skjær i terninger.
1 halv ts salt
Noen runder med pepperkverna
1/2 - 1 ts revet muskat
1 neve revet Jarlsberg eller parmesan
PS: Fersk fisk er et must her, ellers blir gratengen tørr (fryst fisk slipper masse vann når den tiner). Du kan eventuelt prøve å kompensere med mer fløte.
Ekspress fiskegrateng
2 egg, pisket.
Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver.
2 dl kremfløte
2 dl makaroni
Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks, torsk , hyse, sei..) Skjær i terninger.
1 halv ts salt
Noen runder med pepperkverna
1/2 - 1 ts revet muskat
1 neve revet Jarlsberg eller parmesan
PS: Fersk fisk er et must her, ellers blir gratengen tørr (fryst fisk slipper masse vann når den tiner). Du kan eventuelt prøve å kompensere med mer fløte.
Alt i én bolle! Er du like glad i ost som meg, så hiver du oppi litt ekstra her.. |
Sett ovnen på 200 grader. Visp eggene og fløten sammen med en gaffel. Bland inn purre, salt, krydder, makaroni (ukokt) og fisk. Ha alt over i en liten ildfast form (bør være litt dyp), pass på å dytte makaronien nedi, de bør ikke stikke for mye opp. Dekk med aluminiumsfolie, og bak i ovnen i ca. 20 minutter. Ta av folien, strø på ost og bak videre i ca 20-25 minutter, osten skal bli litt gylden. Ta ut av ovnen, pirk ut en makaroni og sjekk om denne er passe "al dente". I så fall er den ferdig. Hvis ikke, skru av ovnen og la gratengen stå på ettervarmen i 10 minutter til mens du leser ferdig avisen...
Før steking |
Med 1 1/2 oppskrift ble det to lunsjporsjoner også! Disse små glassboksene med tette lokk (Glasslock/IKEA) er geniale.. bare å ta av lokket og varme i mikroen på jobb! |
Lagde denne forrige uke, Marit! Kjempegodt og så smart! Hadde hverken purre eller fløte, men det fungerte med litt finhakket rødløk og creme fraiche blandet med melk. Isteden for makaroni ble det penne, da kokte jeg dem litt først. Tusen takk for fin oppskrift:)
ReplyDeleteSå bra! Ja, denne er veldig fleksibel. Kan også putte oppi litt grønnsaker, som grønne erter eller paprika, og variere med andre fisketyper. Så lettvint, sunt og godt. Jeg blir så glad når andre bruker oppskriftene mine :-)
ReplyDeleteLagde den i dag. Prøvde poste bilde av 'happy customer', men det gikk ikke. Falt i smak hos både Nina og bestefar, tiltross for at den hadde stått litt lenge i ovnen og blitt litt for tørr. Gikk fort å lage!!
ReplyDeleteSå bra! Ja, det går fort - det er det beste med det hele!
ReplyDeleteSå kjapp å lage! Hadde bare frossen fisk - så litt tørr - men god allikevel! Denne oppskriften blir nok brukt flere ganger👏🏻
ReplyDeleteDenne falt i smak hos både meg, mannen og treåringen vår. Jeg hadde oppi litt gulrot og brokkoli i tillegg til masse purre. Som topping hadde jeg Norvegia, parmesan og malte mandler. Helt nydelig! Er i tvil om jeg noen gang kommer til å lage fiskegrateng på "gamlemåten" igjen når dette ble så godt.
ReplyDeleteKan retten fryses? Jeg brukte fersk torsk, men det ble ganske tørt. Sto i ovnen i tilsammen 40 min.
ReplyDeleteLager denne i dag også. Den har blitt en favoritt hjemme hos meg:) knallgod:)
ReplyDeleteDenne ble supergod, hadde bare frossenfisk , men ble god likevel.
ReplyDelete