Her med surdeigsvafler med chia og havrekli |
Syltetøy av (frosne) jordbær, blåbær og bringebær.
1 pose á 400 gram jordbær
1 pose á 400 gram bringebær
1 pose á 400 gram blåbær
1/2 pose syltepulver
600 gram sukker
Evt frøene av 1/2 vaniljestang for den ultimate nytelse
La bærene tine på kjøkkenbenken. Hell av saften som bærene har gitt fra seg, ellers blir syltetøyet veldig bløtt. Saften kan du for eksempel bruke i en smoothie (eller heter det smudi nå?)
Bland syltepulver med sukker i en bolle. Ha alle bærene i en kjele, og varm opp til det begynner å koke. Jeg pleier å bruke en ren saks og klippe jordbærene i to mens de varmer opp, så alt blir litt mer likt i størrelse, men du kan la de være hele også. Ha i vaniljefrø nå om du bruker det. La bærene koke slikt at alt er gjennomvarmt, men ikke mer en et par minutter, ellers begynner de å miste farge og endre smak. Ta kjelen av platen, og ha i sukker. Rør godt, i et par minutter, til alt sukkeret er smeltet. Gi syltetøyet et veldig kjapt oppkok, og fyll over på varme, rene glass mens det er glovarmt. (Bruk rene oppvaskhansker, så brenner du deg ikke så mye. Litt yrkesskader må man regne med) Fyll helt opp til kanten så det nesten renner over, men bare nesten. Sett på lokket og sett glasset opp ned. Da vil det glovarme syltetøyet drepe gjær og bakterier mellom lokket og syltetøyet, og du får dannet vakuum når det avkjøles. Det ser du ved at lokket har trukket seg ned, slik som på uåpnete syltetøyglass fra butikken. Da er de holdbare leeeenge, og kan oppbevares en god stund i romtemperatur før de åpnes. Men jeg tipper det blir borte før holdbarhet blir en problemstilling.
Jeg tar opp en kopp frosne bringebær.Gir det oppkok med 1ss sukker.Når det har kokt i 5 min ca.; rører jeg inn 1ss chiafrø.
ReplyDeleteFyller i et glass og oppbevarer det kjølig i 3-4dager etter det er avkjølt.PRØV