Jeg ser alltid langt etter indiske restauranter mens jeg drømmer om masala og korma, uttapam, raita, naan og pappadams. Mmmm... det er ikke mye som kan måle seg med ekte, indisk restaurantmat. Men det er sjelden jeg er villig til å utsette meg for effektene den har på min kranglete kropp. Jeg har også en kokebok skrevet av en en verdensberømt indisk kokk, og hadde en gang en plan om å prøve alle oppskriftene i denne mursteinen. Den planen falt i grus da lav FODMAP satte nye standarder for kokkelering, for jeg tror ikke det finnes en eneste indisk oppskrift der som ikke inneholder løk eller hvitløk. Men etterhvert har jeg blitt skikkelig god på å gjøre om oppskrifter til lav FODMAP, og jeg har begynt å bruke boken igjen. Her er ett av resultatene, dette smaker autentisk, og sødmen fra gulrøttene passer perfekt til krydderne. Yum!
Visstnok den eneste indiske kokeboken man trenger her i livet.. |
3 store gulrøtter, grovraspet
1 liten "tommel" ingefær, finrevet
2 ss hvitløksolje (kan erstattes med smakløs olje)
2 ss smør
2 ts cuminfrø
1 ts korianderfrø
1 ts sort, hel pepper
1 ts salt
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts kanel
1/4 ts kardemommefrø
1/4 ts muskat (kan sløyfes)
2-3 nellikspiker (kan sløyfes)
2 dl laktosefri fløte / kokosmelk
1-2 dl lav FODMAP kraft (evt. vann)
Kjøttet av ca 1/2 økologisk, ferdig stekt kylling i store biter. (Ca 400 g)
Du kan også bruke annet kjøtt, (gjerne rester av lammestek), eller strimler av fersk kylling - men da må de koke litt lenger i sausen).
For vegetarisk/vegansk versjon, bruk dine favorittgrønnsaker i store biter. Squash, aubergine, aspargesbønner eller kokte poteter fungerer fint.
Masse frisk koriander til pynt
Båter av lime
Du MÅ ikke ha alle krydderne, men det blir best da. Du må heller ikke bruke hele frø, du kan bruke ferdig malt krydder og hoppe over ristingen, det blir også kjempegodt, men det blir ikke helt restaurantfølelse.
Sånn lager du curryen:
Bruk en tørr, middels varm stekepanne og rist cumin, pepperkorn og korianderfrø til de dufter sterkt. Pass på at de ikke blir brent. Ha de ristede krydderne sammen med alle de andre krydderne i en morter, og mal det godt sammen. Smelt smør i en gryte, ha i hvitløksolje. Stek gulrøtter og ingefær i oljesmøret i 5 min mens du rører av og til, pass på at det ikke bruner, bare freser forsiktig. Ha i salt og kryddere, og bland godt sammen. Ha på kraft, og la koke under lokk i ca 10 minutter, til gulrøttene er helt myke. Finn frem stavmikseren, og kjør den oppi gryta til alt er er finmost. Tilsett 1-2 dl fløte ettersom hvor tykk du vil ha sausen, ha i kyllingkjøttet (eller grønnsaker) og la det bli gjennomvarmt. Bruker du ferskt kjøtt, må du la det koke med i minst 5 minutter. Spis med basmatiris, en skvett limesaft og en overdose frisk koriander. Curry, curry, nam,nam!
Gulrøtter og ingefær freser i smør og hvitløksolje |
Ferdig saus, med kyllingstykker |
Knallgodt og enkelt!
ReplyDeleteSå bra!!
ReplyDelete