Skip to main content

Blomkålmuffins


Hva skal _jeg_ spise til middagen idag, da..? Siden jeg kan utelukke ris, pasta og poteter og siden jeg av og til blir litt lei av både å lage og spise salat, er det fint med noe variasjon. Blomkål er gull - utrolig allsidig - den kan komme inn og spille en super rolle som reserve for ris, potet, pizzabunn, som jevning i suppe eller gryterett, som "tortilla" eller "couscous" eller som her, i sin egen hovedrolle, med ost i birollen. Oppskriften fant jeg her, men siden jeg aldri følger en oppskrift ble den litt annerledes - både forenklet og forbedret, spør du meg. "Originalen" har kokosmel - i min gane kræsjer kokos og blomkål - denne har mandelmel i stedet. Ble ordentlig godt, ja! Mums, mums.

Blomkålmuffins (12 stk)

5 dl finhakket ("riced") blomkål, sånn gjør du det;
Vask og grovskjær blomkål, ha i en blender eller kjøkkenmaskin, fyll vann opp så langt det er blomkål, og kjør i vei! (Kan sprute litt) Hell av i en sil, kan oppbevares i kjøleskap i noen dager.

2 egg, pisket
2 ss smeltet smør
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 hvitløksfedd, presset
1 vårløk i tynne skiver, det grønnne
2 dl revet cheddar
2 dl revet gulost
1 dl mandelmel

Bland egg, smør, blomkål, hvitløk, vårløk, salt og pepper. Tilsett ost og mandelmel. Bland godt, og ha i muffinsformer i et muffinsbrett. Stek på 190 grader i 30 minutter, skru av ovnen og la dem stå på ettervarmen minst en halvtime til, så de får "satt seg".

Godt tilbehør til grillmat, pølser, ovnsstekt kylling eller fisk, supert å ha med til lunsj på jobb med en salat til (salat, igjen), og bra på reise for oss som ikke bare kan raske med oss noe på første og beste kiosk.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss