Skip to main content

"Spaghetti" bolognese

"Spaghetti" bolognese, min versjon 
Da jeg var liten, var min barndoms versjon av denne middagen det beste jeg kunne tenke meg. Hver gang vi hadde bursdag kunne vi ønske oss noe til middag, og jeg kan ikke huske at jeg noen gang ønsket meg noe annet enn spaghetti og kjøttdeig, som vi kalte det. Dette er virkelig hva amerikanerne kaller "comfort food" for meg.
Dette er nok den middagen vi spiser oftest, og jeg har selv en vri på den. Fortjener en post.

Spaghetti bolognese 

1 porsjon fantomatastisk tomatsaus, ca 6 dl
Ca 400 - 500 g kjøttdeig
1 stor squash, kuttet på langs med juliennejern (det myke, innerst, river jeg og hiver oppi tomatsausen), dampet, til de som ikke spiser vanlig spaghetti
Spaghetti, kokt etter anvisning på pakken, til de som kan spise det
Fersk, nyrevet parmesan
Ferske urter, basilikum, persille, timian, oregano - det du liker

Brun kjøttdeigen i litt smør eller olje eller helst en blanding. Her må jeg altså benytte anledningen til å ri en av mine kjepphester. Det er IKKE LOV å ha kjøttdeig i kald panne. Den MÅ være varm, og den må forbli varm mens du bruner, derfor der det viktig å ikke ha oppi all kjøttdeigen på en gang. Minst to omganger. Blir pannen avkjølt, slutter kjøttdeigen å steke, den begynner å koke og det pipler ut masse vann. Fy skamme seg! Ikke fikle for mye med kjøttdeigen heller, la den brune, snu forsiktig mens du sjekker at det fortsatt freser godt, og til slutt kan du hakke den opp. Bland sammen med tomatsausen, og ha over henholdsvis spaghetti eller dampet squash. Strø over parmesan og urter. Prøv å ikke overspise...
Squash-varianten er glutenfri, lav-karbo og steinalderkost.

Squash - spaghetti. Mye bedre enn Spaghetti squash.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss