Nå som jeg er hjemmeværende husmor i en liten forstad til Washington D.C, er en av dagens utfordringer: Hvordan slite ut barna, så de kan sove godt, så jeg også kan sove godt. En annen av mine utfordringer er å sørge for at barna spiser sunt. Jeg har fått en kjepphest her, jeg rir den både titt og ofte, og den er plenty med anledninger. Kjepphesten min er den amerikanske snackingkulturen. Da jeg var liten var det no-no å spise mellom måltidene. Her er det ikke bare akseptert, det er normen at både store og små skal ha "snacks" to ganger om dagen. Jeg er medlem av en mammaklubb, en gjeng med andre hjemmeværende husmødre, som møtes til lekegrupper innendørs eller utendørs (hvis temperaturen kryper over 10 grader celcius og det verken regner eller snør - det skulle tatt seg ut å la barna leke ute da! ). Det er så innarbeidet at når barna møtes for å leke, spør de etter snacks før de så mye som vurderer å kaste seg på sklia, og mødrene leverer varene. Det er cookies, det er Goldfish, det er pretzels og crackers og pound cake, for ikke å snakke om cupcakes. Verdens mest overvurderte "mat". Vis meg den ungen som løper rundt og leker når det står kaker på benken? Det samme gjelder i barnehagen. Det spises snacks før lunsj som den mest naturlige ting i verden. Vi var på omvisning på National Intitutes of Health's (!) barnehage, og da de små akkurat hadde våknet fra luren sin, fikk de sjokoladepudding som den naturligste ting i verden. Personalet var ikke flaue engang, jeg tror ikke de skjønte hvorfor jeg spurte om det var normalt. Det ble ikke den barnehagen. Er det bursdag, er det
cupcakes, og de må være kjøpt i butikk, ingen hjemmelagede kaker, takk. Det kan jo være peanøtter i dem... og da kan jo noen dø. Her er en ingrediensliste fra den første og beste pakken jeg fant med cupcakes du kan kjøpe i butikk, og jeg tror helt ærlig at det er dette man kan dø av:
Sugar, Water, Enriched Wheat Flour Bleached (Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamine Mononitrate, Riboflavin, Folic Acid), Whole Eggs, Partially Hydrogenated Vegetable Oil (Soybean Oil), Egg Whites, Leavening (Sodium Aluminum Phosphate, Baking Soda, Tetrasodium Pyrophosphate, Monocalcium Phosphate), Food Starch-Modified, Nonfat Milk, Propylene Glycol Monoesters, Salt, Mono & Diglycerides, Sorbitan Monostearate, Fruitrim (Fruit Juices, Natural Grain Dextrins), Isolated Soy Protein, Wheat Starch, Soy Lecithin, Whey, Polysorbate 60, Sodium Stearoyl Lactylate, Dextrose, Corn Starch, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Guar Gum, Propylene Glycol, Yellow Lake 5 & 6, Yellow 6, Yellow 5, Artificial Flavor, Citric Acid, Sugar, Vegetable Oil (Palm, Soybean, Mono and Diglycerides, Polysorbate 60), Corn, Starch, Natural and Artificial Flavor, Salt, Polysorbate 60, Guar Gum, Sugar, Corn Starch, Partially Hydrogenated Vegetable Oils (Cottonseed, Soybean), Dextin, Soya Lecithin, Confectioners Glaze, FD&C Yello
|
Glasuren skal helst være blå... |
Jeg er tilhenger av ren og ekte mat, så få ingredienser som mulig og færrest mulige tilsetningsstoffer. Jeg river meg i håret når jeg vet at sønnen min spiser dette. Man trenger ikke lure lenge på hvorfor amerikanerne får så himla mye diabetes, og hvorfor minst 2/3 av voksne er overvektige. Det som er så merkelig, er at de har fettskrekk. Ingen har tydeligvis vært i den timen der det ble undervist om at overskudd av sukker blir lagret som fett i kroppen. Så hva gjør man da? Jeg ble "party-pooper", og de andre mammaene aksepterte å prøve snacks-frie lekegrupper. En mamma fortalte meg uoppfordret at hun hadde vært på snacks-fri lekegruppe og at sønnen hadde spist så bra til middag fordi han var sulten. Jaha, ja. Sier du det.
Comments
Post a Comment