Skip to main content

La dem spise kake - en liten sukkerutblåsning!

Nå som jeg er hjemmeværende husmor i en liten forstad til Washington D.C, er en av dagens utfordringer: Hvordan slite ut barna, så de kan sove godt, så jeg også kan sove godt. En annen av mine utfordringer er å sørge for at barna spiser sunt. Jeg har fått en kjepphest her, jeg rir den både titt og ofte, og den er plenty med anledninger. Kjepphesten min er den amerikanske snackingkulturen. Da jeg var liten var det no-no å spise mellom måltidene. Her er det ikke bare akseptert, det er normen at både store og små skal ha "snacks" to ganger om dagen. Jeg er medlem av en mammaklubb, en gjeng med andre hjemmeværende husmødre, som møtes til lekegrupper innendørs eller utendørs (hvis temperaturen kryper over 10 grader celcius og det verken regner eller snør - det skulle tatt seg ut å la barna leke ute da! ). Det er så innarbeidet at når barna møtes for å leke, spør de etter snacks før de så mye som vurderer å kaste seg på sklia, og mødrene leverer varene. Det er cookies, det er Goldfish, det er pretzels og crackers og pound cake, for ikke å snakke om cupcakes. Verdens mest overvurderte "mat". Vis meg den ungen som løper rundt og leker når det står kaker på benken? Det samme gjelder i barnehagen. Det spises snacks før lunsj som den mest naturlige ting i verden. Vi var på omvisning på National Intitutes of Health's (!) barnehage, og da de små akkurat hadde våknet fra luren sin, fikk de sjokoladepudding som den naturligste ting i verden. Personalet var ikke flaue engang, jeg tror ikke de skjønte hvorfor jeg spurte om det var normalt. Det ble ikke den barnehagen. Er det bursdag, er det cupcakes, og de må være kjøpt i butikk, ingen hjemmelagede kaker, takk. Det kan jo være peanøtter i dem... og da kan jo noen dø. Her er en ingrediensliste fra den første og beste pakken jeg fant med cupcakes du kan kjøpe i butikk, og jeg tror helt ærlig at det er dette man kan dø av:
Sugar, Water, Enriched Wheat Flour Bleached (Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamine Mononitrate, Riboflavin, Folic Acid), Whole Eggs, Partially Hydrogenated Vegetable Oil (Soybean Oil), Egg Whites, Leavening (Sodium Aluminum Phosphate, Baking Soda, Tetrasodium Pyrophosphate, Monocalcium Phosphate), Food Starch-Modified, Nonfat Milk, Propylene Glycol Monoesters, Salt, Mono & Diglycerides, Sorbitan Monostearate, Fruitrim (Fruit Juices, Natural Grain Dextrins), Isolated Soy Protein, Wheat Starch, Soy Lecithin, Whey, Polysorbate 60, Sodium Stearoyl Lactylate, Dextrose, Corn Starch, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Guar Gum, Propylene Glycol, Yellow Lake 5 & 6, Yellow 6, Yellow 5, Artificial Flavor, Citric Acid, Sugar, Vegetable Oil (Palm, Soybean, Mono and Diglycerides, Polysorbate 60), Corn, Starch, Natural and Artificial Flavor, Salt, Polysorbate 60, Guar Gum, Sugar, Corn Starch, Partially Hydrogenated Vegetable Oils (Cottonseed, Soybean), Dextin, Soya Lecithin, Confectioners Glaze, FD&C Yello


Glasuren skal helst være blå...
Jeg er tilhenger av ren og ekte mat, så få ingredienser som mulig og færrest mulige tilsetningsstoffer. Jeg river meg i håret når jeg vet at sønnen min spiser dette. Man trenger ikke lure lenge på hvorfor amerikanerne får så himla mye diabetes, og hvorfor minst 2/3 av voksne er overvektige. Det som er så merkelig, er at de har fettskrekk. Ingen har tydeligvis vært i den timen der det ble undervist om at overskudd av sukker blir lagret som fett i kroppen. Så hva gjør man da? Jeg ble "party-pooper", og de andre mammaene aksepterte å prøve snacks-frie lekegrupper. En mamma fortalte meg uoppfordret at hun hadde vært på snacks-fri lekegruppe og at sønnen hadde spist så bra til middag fordi han var sulten. Jaha, ja. Sier du det.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss