Skip to main content

Frøknekkebrød


Til frokost, som tilbehør til suppe, som kjeks til ost og på reise. Med leverpostei eller tunfisksalat. Næringstett og sunt, og ikke minst fort gjort! Når jeg først er i gang, lager jeg ofte flere brett med litt forskjellige sammensetninger av frø og nøtter. Prøv deg frem, miks og match. Mine favoritter er solsikkefrø, linfrø, gresskarfrø, chia samt grov- eller finmalte valnøtter og pekannøtter. Jeg har også med hell brukt litt havregryn, og revet parmesan. Jeg anbefaler å bruke økologiske frø, da konvensjonelt dyrkede frø har høyere innhold av tungmetaller.

Knekkebrød 

2 egg
Ca 1/2 ts salt
4 dl frø / malte nøtter

Visp eggene med saltet, rør inn frø og bland godt. Hell utover et stekebrett dekket med bakepapir / et godt smurt non-stick stekebrett, og stryk utover med en stekespade til det er jevnt og så tynt som mulig uten at det blir "hull". Stek på 150 i 10 minutter, ta ut og skjær opp i passende store ruter (f.eks 3 x 4 rader) med en pizzaskjærer, stek videre i ca. 20-30 (kjenn din ovn)  minutter til, til de er gyldne og sprøe. Jeg lar de ofte stå i ovnen på ettervarmen for å tørke, brekker opp i ruter og snur de rundt så undersiden kommer opp. Noen ganger trenger de litt lenger tørking, sett ovnen på 50 grader og la de stå til de er helsprø.  

Her er et par gode kombinasjoner som aldri slår feil:

1,5 dl solsikkefrø
2 dl gresskarfrø
0,5 dl sesamfrø

Eller:
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl gresskarfrø
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl chiafrø

Vil du ha litt variasjon? Prøv surdeigsknekkebrød!


Comments

  1. For en fantastisk enkel og genial oppskrift ☺️
    Hvor lang holdbarhet har disse? Oppbevares i lufttett boks?

    ReplyDelete
  2. Finnes det en lignende oppskrift uten egg?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss