Skip to main content

Kolje på brasiliansk vis



"Fisken skal svømme to ganger; en gang i vann og en gang i olje", fortalte våre gode, brasilianske venner oss da de introduserte oss for denne fiskeretten, og verten fikk nesten panikk da han skjønte at de ikke hadde mer enn en halv flaske olivenolje igjen i huset. En halv litersflaske... De unnskyldte seg veldig for at retten ikke ble helt som den skulle, men resultatet ble knall, det, og vi slikket tallerkenene. Et godt tegn.

Selv om jeg ikke deler amerikanernes fettfobi, ble olivenoljebassenget litt for mye for en som ikke er oppvokst med brasiliansk (portugisisk) olivenoljekonsum, så når jeg lager denne retten nøyer jeg meg med noen gode klunker, og synes det også blir skrekkelig godt. Denne kan du lage ferdig og sette i kjøleskapet til den skal stekes. Jeg setter formen i ovnen, programmerer steketid- og temperatur og tar med ungene ut. Når vi er tilbake lukter det fantastisk på kjøkkenet og det er bare å sette seg og spise.

Du kan bruke flere typer hvit fisk til dette, kolje, torsk, kanskje sei også? Grønnsakene kan også varieres ettersom hva du liker og har på lur, men da blir det jo en annen rett. Denne har blitt en gjenganger hos oss.

Kolje på brasiliansk vis

500 g kolje i store biter
2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk i skiver (bytt ut med 2 ss hviløksolje i stedet for lav FODMAP)
1 boks cherrytomater
1/2 glass sorte kalamata oliven
1 jalapeno pepper i tynne skiver (hvis du liker "hot")
Salt og pepper

Bland alt godt, ha over i en ildfast form, ha på salt og pepper, dekk til med aluminiumsfolie og stek på 200 grader i ca 40 minutter. Sjekk at fisken er gjennomstekt, og at løken er myk. Servér med noen grønne grønnsaker til, brokkoli for eksempel, og surdeigsbrød til å dyppe i sausen.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs