Skip to main content

En tomatsaus, ørten middager!


Hvorfor klarer jeg aldri lage nok av denne sausen? Det virker alltid som om det var igår jeg med stor tilfredshet og med håp om flere lettlagede middager satte flere bokser av dette røde trylleriet i fryseren, men hver gang jeg leter etter en boks er de borte. Det kommer kanskje av at vi, i likhet med de fleste andre småbarnsfamiler, har spaghetti bolognese minst en gang i uka.. Det er noe utrolig tilfredstillende med to små som sitter stille, spiser konsentrert, ber om mer, spiser videre og samtidig lar oss voksne for en gangs skyld få sitte litt på rumpa og spise også. Det er ikke hverdagskost. Men spaghetti bolognese er. Jeg har kresne unger, og grønnsaker blir ofte avvist med en fornærmet mine. Derfor hiver jeg alltid oppi noen grønnsaker (feks grovhakkede paprika, squash, gulrøtter og sellerirot) når jeg lager denne sausen, for så lenge de er most inn, er det ingen som protesterer. Det er flere fine retter som har utgangspunkt i denne sausen, og enkle er de også. Hvis man bare finner en boks i fryseren.. Du finner dem herher og her.

Fantomatastisk tomatsaus (nok til fire middager)
0,5 dl olivenolje
3 store løk, grovhakket
4 fedd hvitløk, grovhakket
6 bokser tomater, avrent (du kan jo lage bloody mary av juicen).
Om de er hakket eller hele spiller ingen rolle
1 boks tomatpuré
1 ss sukker
En skvett hvitvinseddik / balsamicoeddik
Friske eller tørkede urter, basilikum, oregano, timian, persille, provencekrydder, etter smak - ca 3 dl friske (hakkede) eller 1/2 dl tørkede
Salt og pepper

Ha olje i en stor gryte, middels varme, ha oppi løk og hvitløk og rør om av og til, pass på at det ikke brunes. Fres i ca 3 minutter, ha over tomater og grønnsaker og kok opp, la småkoke under lokk i ca 15 minutter. Rør om av og til. Ha i tomatpuré, sukker, eddik, urter og la småkoke i minst 15 minutter til. Kjør stavmikseren oppi gryta til alt er jevnt og fint. Smak til med salt og pepper. Kjøl ned (er det høst, vinter eller vår er trappa eller balkongen glimrende til slikt) og hell over i passende bokser til å fryse ned.
Ahh, så flink...

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss