Hver sommer, fra jeg ble født, har jeg tilbrakt på sørlandet, og som datterdatter av en fisker har jeg lært å skaffe og tilberede havets lekkerbiskener selv. Denne suppa har familien min laget så lenge jeg kan huske, og oppskriften kom sikkert fra min bestemor som drev pensjonat og var en durkdreven kokk. Å tilberede denne suppa i familiens ånd tar omtrent et døgn. Ut å sette garn på kvelden, opp grytidlig og trekke garnet før det blir fullt av
berggylt. Men fullt av berggylt blir det alltid uansett; en fisk som er så mannevond med sine skarpe pigger langs ryggen, sitt tykke skinn og sine utallige innvendige bein at den gjør seg best til å koke kraft på. Det gjør den aldeles glimrende. Så mens vi sløyer og fileterer annen fisk, koker krabber og renser garn setter vi også den største kjelen vi har på komfyren, fyller den med så mange berggylt det er plass til, heller på vann, har på pepper, gulrøtter, sellerirot, løk, laurbærblad og salt, og lar det putre en stund, men ikke for lenge, for da blir det lim, sier Pappa. Vi heller av kraften, og hiver restene tilbake dit det kom fra, sjøen. Næringskjeden er komplett. Så må noen dra og plukke blåskjell, de skal skrubbes og skiftes vann på gjennom hele dagens lange ferd mot middag. Når middagen endelig er klar har alle bidratt med sitt, og alle er skrubbsultne. Ikke rart det aldri blir noe igjen.
|
Sløyeplassen.. kunne vært verre |
Denne oppskriften er modifisert noe fra originalen for å passe inn i mitt kosthold, og her er det blomkål som sørger for jevning. Det gir både god smak og bedre næringsinnhold. Synes du det er tungvint å jevne med blomkål, kan du litt maizenna / meljevning i stedet.
Kremet fiskesuppe ala Portør (til ca 4 sultne)
2 ss smør
1 løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, grovhakket
1 liten eller 1/2 stor blomkål, grovkuttet
2 dl tørr hvitvin
1 liter fiskekraft (terning er lov, da får du tid til å lese avisen også)
3 gulrøtter, i skiver
1 purre, i tynne skiver
1 paprika, farge likegyldig, i tynne striper (eller sukkererter)
2 dl kremfløte
Salt og pepper
Ca 2 ss hvitvinseddik, smak deg frem litt og litt.
400 gram fiskefilét, beggylt, torsk, flyndre, lyr eller kolje, i store terninger
En svær neve pillede reker
Dampede blåskjell
Gressløk, dill, basilikum, hva du liker
Fres løk og hvitløk i smør i en stor gryte mens du rører, i et par minutter. Hell på hvitvin (her pleier vi å helle endel i kokken også), og nyt lukten. Ha i blomkål og kraft så det såvidt dekker. Kok helt i hjel, ca 10 minutter. Finn frem stavmikseren, og kjør på til alt er helt jevnt. Ha oppi resten av kraften + gulrøttene, la koke noen minutter, ha i resten av grønnsakene. La de småkoke til de er møre, ca 5 min, ha på fløte, smak til med salt, pepper og hvitvinseddik. Når smaken er perfekt lar du koke opp, har oppi fisken og lar den trekke noen minutter. Ta av platen og tilsett reker, blåskjell (disse skal ikke koke mer, da blir de seige) og pynt med urter.
Comments
Post a Comment