Skip to main content

Mandelpannekaker



Siden det står i bloggen min at jeg skriver om både suksesser og fiaskoer på kjøkkenet, passer det bra å ta med et innlegg om stivelsesfrie pannekaker. Det er ikke måte på hvor mange runder ubrukelige pannekaker jeg har produsert mens jeg har prøvd å jobbe meg frem til den rette kombinasjonen av mandelmel, kokosmel, egg, smør, melk, kefir eller fløte. Synd jeg ikke har tatt bilde av dem, men hvis du har vært i Østerrike og spist Kaiserschmarrn (aka ødelagte pannekaker), så kan du tenke deg..

Kaiserschmarrn. Die spinnen, Die Österreicher.. 
Her er en variant som funker. Den er modifisert fra denne oppskriften, jeg fikk meg liksom ikke til å bruke så mye kremfløte, selv om jeg ikke har fettfobi, så jeg bruker litt kefir også. De er mer å tygge på enn vanlige pannekaker, og de er ganske mektige. Veldig godt med jordbærsyltetøy på!

2,5 dl mandelmel
2 ts vaniljesukker (eller frøene av 1/2 vaniljestang)
1 dl kremfløte
1,5 dl kefir
1/2 ts natron
Et lite dryss med kanel
Smør til steking

Pisk egg og kefir/fløte, tilsett resten av ingrediensene og rør godt. Bare å begynne å steke. Røren flyter ut, så ikke ha for mye oppi før du ser hvordan det barker ivei. Mandelmel blir også fortere brent, så pass på at det ikke blir for varmt. Smøret skal ikke bli brunt i en fei! Stek til overflaten er nesten helt stivnet, snu - gjenta!

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss