Skip to main content

Aromatisk mandelris


Har du lyst til å imponere på kjøkkenet, uten å måtte svette over tallrike gryter og kompliserte oppskrifter? Her er løsningen. Dette smaker mer enn det koster, på alle måter. Den fint avstemte kombinasjonen av kryddere, sødmen fra rosinene og mandlenes gode konsistens løfter basmatirisen til nye høyder, ennå så god den er fra før! Basmatirisens gode smak kommer fra en forbindelse som heter 2-acetyl-1-pyrroline (moro for en matviter, ja) og ligner på forbindelser som dannes når man baker brød. Det er derfor det lukter så digg når man koker bamatiris. Jeg henger over kjelen etter middag og snoker videre på denne risen, umulig å stoppe...

Aromatisk mandelris (4 porsjoner)

200 g basmatiris
2 ss smør
2 laurbærblader
10 svarte pepperkorn
6 grønne kardemommebelger
1 ts salt
2 ss rosiner
2 ss grovhakkede mandler
0,5 liter vann

Smelt smør, ha i krydderne, så risen og stek i et minutt eller to mens du rører. Ha i rosiner, mandler og salt, hell på vann, kok opp og la koke forsiktig i ca 10 minutter. Skru av varmen og la kjelen stå i 10 minutter til. Passer til all indisk mat, tror jeg. Med mindre du er ganske hardkokt krydderelsker anbefaler jeg ikke å spise de hele krydderne..


Obs: Både rosiner og mandler har mengdebegrensning om du spiser et lav FODMAP kosthold, så prøv å holde deg til én porsjon. 

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss