Skip to main content

Hjemmelagde Mozartkuler, Wahnsinn!

Noen kan glede seg til påskeaften!
Da jeg begynte å date han som senere skulle bli min mann, var det med en viss skepsis jeg for første gang betraktet innholdet i kjøleskapet hans. Fyren hadde løk, øl, billig østerriksk sprudlevin og Mozartkuler. Et stykke uti sprudlevinen gikk jeg løs på Mozartkulene. Jeg vet ikke hvordan jeg i 33 år hadde unngått å spise en Mozartkule, de finnes jo tross alt i Norge også, men jeg skjønte kjapt at jeg hadde gått glipp av noe og hadde litt å ta igjen. Etter det er det blitt fast rutine å legge turen innom Manner's fabrikkutsalg i Wien hver gang vi er på mannens hjemtrakter, og vi kjøper Mozartkugeln i engrospakning. En dag jeg satt og spiste en kule med en hel masse oppmerksomt nærvær la jeg merke til at at den består at tre lag. Nougat, marsipan og sjokolade. Ingen heksekunst det, eller? Det var det ikke. Kunsten er å stoppe!

Åssen får'n opp denne, da?
Mozartkuler

1 pakke nougat (gullfarget pakke, fra Odense)
1 pakke marsipan (Odense er bra på det og)
2-3 plater mørk kokesjokolade

Ta en bit marsipan og kjevle den flat. Legg på en stripe nougat, rull marsipanen rundt, og kutt i biter. Rull kjapt i hendene til kuler, trenger ikke å bli perfekte, jobb kjapt, for nougaten klisser!


Sett i kjøleskapet mens du smelter sjokolade i vannbad (En bolle i vann i en kjele, svak varme, sjokolade i biter, vent til det smelter). Stikk feks en tannpirker i kula og dypp den i smeltet sjokolade. Dunk lett for å få av overflødig (?) sjokolade. Prøv å sette den med sjokoladesiden opp på et brett kledd med bakepapir. Ikke lett, men det kan gå. Sett i fryser i 5 minutter. Stikk tannpirkeren inn i sjokoladesiden, og gi den andre siden et godt dypp i sjokoladen. Inn i fryseren igjen til sjokoladen er stivnet, og så er det bare å la det stå til. 



Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs