Skip to main content

Sunne nok havremuffins

Vi ernæringsfolk uvikler alle en slags sjuke; "Å gjøre usunn mat litt sunnere - sjuka". Ingenting er hellig. Da blir det grove vafler, grove boller, grovt og fullkorn meg her og der, alt for å gjøre all den syndige maten litt mer stueren. Egentlig mener jeg selv at når det skal nytes, så skal det nytes. Da skal det ikke være sunt. Så får man heller redusere på mengden.

Men, med jevne mellomrom ramler jeg også i den fella, og særlig når det gjelder barna. De er jo tross alt prisgitt min vurderingevne og jeg skylder dem fullkorn og lite sukker. Eller? Av og til går det bra. Mangopudding med chia er et eksempel på at det går an. Jeg leter med jevne mellomrom etter mer av det som faktisk funker.

Her om dagen gikk det galt. Jeg skulle lage muffins med så lite sukker og med så mye fullkorn, de skulle bli min nye lille triumf, som i; Ha! Du spiser alt som er bra for deg og du tror det er kake! Det luktet godt, da. Stakkars Linus.. han tok en bit, så bebreidende på meg med de store blå øynene sine og la den fra seg..

Fant den største, ja!

Oppskriften er korrigert, her er en som funker. Vekk med fullkornsmelet, inn med mandelmel. Og rosiner. Næringtett. Nå også godt.

Havremuffins (12stk)
2 egg
50 gram vaniljesukker (eller 50 gram sukker og frøene av 1 vaniljestang)
1 dl melk
100 gram smeltet smør
2 dl mandelmel
2 dl små havregryn
1 ts bakepulver
2 ss chia frø
1 dl finmalt kokos
1/2 dl rosiner

Pisk egg og sukker, tilsett melk og smeltet, avkjølt smør. Bland alt det tørre sammen, og tilsett til det våte. Bland godt, la stå i 5 minutter for å "sette seg" (havregrynene og chia-frøene suger til seg mye fuktighet), ha i muffinsformer og stek på 175 grader i ca 20 minutter. De skal bli litt gyldne.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss