Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang, noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær.
Jordbærsyltetøy
1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse
150 - 200 gram sukker
1 vaniljestang, del i to (på langs, for all del), skrap ut frøene (kan sløyfes)
1/2 pose syltepulver
Ha alle bærene i en gryte, tilsett vaniljefrøene og kok opp mens du rører godt. Det skal bare koke et minutt eller to, sånn at alt er helt gjennomvarmt, men ikke slik at fargen begynner å endre seg mye. Ta kjelen av platen, bland sukkeret med syltepulveret, tilsett og rør godt til alt er blandet. Gi et kjapt oppkok igjen, og ta av platen. Fyll helt opp til kanten på varme, rene glass, skru godt igjen og sett dem opp ned til å avkjøle. Dette syltetøyet du godt oppbevare i kjøleskapet lenge, men det har for lite sukker til å stå i romtemperatur. Kan også fryses, men da må du la det være litt plass i glasset så syltetøyet kan utvide seg.
PS - vil du ha det mer most, bruk potetmoseren oppi gryta.
Dette syltetøyet kan tas til nye høyder ved å bytte ut noe av jordbærene med rabarbra, men rabarbraen må da koke i 5 min før du tilsetter jordbærene. Og bruk da 200 gram sukker. Og gjerne litt kanel!
I følge listen til Helse Bergen er gule linser/chana dal den med høy fodmap, mens hermetiske røde og grønne er lav…
ReplyDelete