Skip to main content

Leverpostei uten juks og fanteri

På surdeigsbrød av spelt, med fermentert rødkål på!
Innmat er innmari trendy, og sunt er det også. Vi er så heldige å bo bare en time unna Holte gård som selger økologiske produkter av kylling, and og gås, og da vi besøkte dem her i helgen lå kyllinglever i frysedisken og ba om å få bli med hjem.



Leverpostei har jeg alltid vært glad i, men de kjøpte variantene har en ingrediensliste som vitner om lite yrkesstolthet og dårlig kvalitet. Se bare her:

Vann, svinelever (33 %), rapsolje, løk, soyaprotein,eggeplomme, salt, dextrose, krydder (m/muskat),sennepsfrø, smaksforsterker (natriumglutamat), antioksidant (askorbinsyre), konserveringsmiddel (natriumnitritt), sukker, eddik, surhetsregulerende middel (melkesyre, natriumdiacetat), emulgator (sitronsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer, karragenan, johannesbrødkjernemel), fortykningsmiddel (E1442, guarkjernemel, xantangummi) 

Hvordan kan det bli postei av sånt? Når det tilsettes nok fortykningsmidler, trekker disse til seg vann, og voila! - vann og fortykningspulver kan selges til leverposteipris.

Merkelig hvordan man kan lage sinnsykt god leverpostei av bare kyllinglever, egg, løk, hvitløk, smør, salt, og krydder.. Vi mumser leverpostei til frokost, lunsj og kvelds. Alt man lager selv blir så mye bedre..

Kyllingleverpostei

1 pakke (ca. 500 gram) økologisk kyllinglever
1 liten løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, grovhakket
2 egg
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1/4 ts muskat
Frisk timian, ca. 1 ss
Smør til steking


La leveren renne av seg i en sil, så den ikke er så våt. Fres først løk og hvitløk i litt smør, skal ikke bli brunt, bare mykt. 

Tilsett leveren og stek til den får farge, vend og stek på andre siden. Stek veldig kort, den skal være rå inni. 

Ha alt over i en kjøkkenmaskin, og la det avkjøle 10 minutter (vi vil ikke at varm lever skal "koke" eggene når du har dem oppi) 

Kjør til en glatt røre sammen med resten av ingrediensene. Det blir en tynn suppe, men fortvil ikke.

Hell i små brødformer eller andre ildfaste former (hvis du kler dem med aluminiumsfolie, kan du løfte ut posteien etterpå). 

Stek i vannbad, dvs sett formene i langpannen, hell på kokende vann til det står halvveis opp på formene, og la stå i 45-50 minutter på 150 grader. Da er de stivnet og kan spises lun rett fra formen, eller oppbevares i kjøleskap i en ukes tid (kan også fryses, men blir litt mer kornete i konsistensen). 

Skjær tykt og spis for eksempel på surdeigsbrød av spelt.



OBS - hvis du følger bloggen min fordi du vil spise FODMAP redusert, er ikke dette oppskriften for deg. Denne bloggposten lagde jeg før jeg før jeg endret kosthold. Her er en lav FODMAP versjon!

Comments

  1. Heisann:) 1000 takk for nyttige og kloke innspill i kostholdsdebatten😊
    Spesielt det om ultraprosessert mat. Har planer om å lage kyllingleverpostei i julegave i år (julen 2022) Kort spørsmål som jeg håper du kan svare på; Hva anbefaler du at denne posteien oppbevares i? I glasskrukke (a la det man har hjemmelaget syltetøy i, eller plastikkbokser? Mvh anna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg baker dem i glassbokser med tettsittende plastlokk som "klikkes" på etterpå. Fås på Clas Ohlsson og IKEA, blant andre. Men ingen fasit her. Kan f. eks også bakes i brødform og pakkes om etterpå.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs