Når man gnafser krabbe, reker og i disse dager også hummer over en lav sko, trenger man god majones. Her er en som er skikkelig god. Jeg bruker den også mye til påleggsalater, siden jeg ikke synes de ferdigkjøpte er noe særlig å skryte av. Hvis jeg følger et par regler blir den alltid perfekt. Ingrediensene må være romtempererte, og oljen må tilsettes veldig sakte mens du pisker, ikke i klunk etter klunk, men i en tynn stråle. Det er veldig tilfredsstillende å lage sånt selv, her er det matkjemi på sitt beste. Trikset er å få til en perfekt emulsjon av olje og egg, og når det går skeis har jeg ikke peiling på hvorfor det gikk galt.. trøsten er at da kan du lage en ny porsjon, og funker det da kan du tilsette den mislykkede blandingen etterhvert, og dermed har du veldig mye majones!
Majones
2 eggeplommer
2 ss vann
2 ts Dijon sennep
2 ts hvitvinseddik
Ca 1/2 ts salt
Nykvernet pepper
Ca 2 dl solsikkeolje
Bland eggeplommer, vann, sennep, eddik og krydder i en beholder som passer mikseren din. Jeg bruker vispen til stavmikseren, og den lange, smale plastboksen som hører til. Visp sammen, og begynn deretter å tilsette olje. Med mindre du har mikseren montert til bollen, trenger du nå egentlig tre armer.. men du finner sikkert en løsning. Begynn med en tynn, tynn stråle. Når du ser at det blander seg fint, er det bare å fortsette å helle på olje, og når du nærmer deg 2 dl olje skal den bli tykk. Vil du ha den tykkere, har du i litt mer olje, men jeg liker den litt tynnere og luftigere enn kjøpemajones.
Comments
Post a Comment