Skip to main content

Røkt makrellsalat


Det er noe utrolig tilfredsstillende med å fiske sin egen fisk, tilberede og spise den med en gang. Så kortreist - fra havet til mave på rekordtid. Selvberging føles bra! Hver gang vi lager varmrøkt makrell går jeg utålmodig rundt røykeboksen og sikler, og den ferdige fisken forvinner alltid som varmt hvetebrød. Den er endel mildere enn røkt makrell du får kjøpt i butikk, mindre salt og helt vidunderlig fersk. Jeg pleier å spise den med majones, gressløk og pepper på knekkebrød. Hmmmmm..... hvorfor ikke bare blande herligheten? Det ble en fantastisk påleggsalat. Dette er en oppskrift på hvordan røyke sin egen makrell samt hvordan lage salaten.

Fet og fin høstmakrell!
Gni buken og yttersiden inn med grovt havsalt og la ligge i kjøleskap over natt. Skyll av og tørk. Røyk i en røykeboks i ca 12 minutter, avhengig av størrelse. Store makrell trenger 15 minutter, og kanskje til og med 5 minutter i ovn på 180 grader etterpå for å bli helt ferdige. Du ser når kjøttet løsner fra beina - da er den ferdig.


Røkt makrellsalat

1 stor eller to små røkt makrell, rens for bein og legg filétene til side
1/2 porsjon av denne majonesen (eller ca 1 pose ferdigkjøpt)
Masse grovklippet gressløk
1 ts (minst) nykvernet pepper

Bland alt sammen og spis, for eksempel på knekkebrød eller i omelettrull. Nam!!

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs