Skip to main content

Ratatouille


Ratatouille betyr noe slikt som "fargerik stuing", og dette er en av mine signaturretter. Skjønner ikke at den ikke har havnet her før.. Hvis du synes det kan være en utfordring å få i deg dine 5 om dagen, er det bare å legge din elsk på denne retten, så kommer det helt av seg selv. Jeg har for lengst sluttet å bruke oppskrift. Dette er en slik rett hvor man bare "tager hvad man haver", og så lenge du har noen av de grunnleggende ingrediensene; Løk, hvitløk, tomater i en eller annen form, noen grønnsaker (ikke røtter eller salat) samt friske urter, ja da blir det uansett knakende godt. Noen ganger har jeg i spisskummin, sterk chilisaus og koriander, da blir den litt mer eksotisk. Du kan spise den som en vegetarrett i seg selv, evt med en klatt creme fraiche oppi, (blomkål)ris eller (valnøtt)brød til, eller som tilbehør til hva-som-helst. Du kan til og med ha i litt buljong og spise den som suppe. Lag en diger porsjon og frys bort, da har du virkelig lønn for strevet på travle dager.

Ratatouille (1 stor porsjon)

2 løk, grovhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 rød, 1 gul, 1 grønn paprika, renset og skåret i biter
1 stor squash, i store terninger
1 stor aubergine, i små terninger
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1-2 ss rødvins- eller hvitvinseddik
Salt og grovmalt pepper
En god neve (minst) med (helst frisk) timian, oregano, basilikum, persille, dill - hva du har og liker
Kanskje 1 ts eller to med sukker.. hvis smaken blir litt skarp

Et skjærebrett til å bli glad av!
Fres løk og hvitløk i en klunk olivenolje til de mykner, skal ikke brune noe særlig. Ha i resten av grønnsakene, så hermetiske tomater og kok opp. La småkoke i minst 15 minutter, gjerne 30. Mot slutten av koketiden har du i tomatpuré, og urter, og smaker til med pepper og salt, eddik og evt sukker.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...