Skip to main content

Ratatouille


Ratatouille betyr noe slikt som "fargerik stuing", og dette er en av mine signaturretter. Skjønner ikke at den ikke har havnet her før.. Hvis du synes det kan være en utfordring å få i deg dine 5 om dagen, er det bare å legge din elsk på denne retten, så kommer det helt av seg selv. Jeg har for lengst sluttet å bruke oppskrift. Dette er en slik rett hvor man bare "tager hvad man haver", og så lenge du har noen av de grunnleggende ingrediensene; Løk, hvitløk, tomater i en eller annen form, noen grønnsaker (ikke røtter eller salat) samt friske urter, ja da blir det uansett knakende godt. Noen ganger har jeg i spisskummin, sterk chilisaus og koriander, da blir den litt mer eksotisk. Du kan spise den som en vegetarrett i seg selv, evt med en klatt creme fraiche oppi, (blomkål)ris eller (valnøtt)brød til, eller som tilbehør til hva-som-helst. Du kan til og med ha i litt buljong og spise den som suppe. Lag en diger porsjon og frys bort, da har du virkelig lønn for strevet på travle dager.

Ratatouille (1 stor porsjon)

2 løk, grovhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 rød, 1 gul, 1 grønn paprika, renset og skåret i biter
1 stor squash, i store terninger
1 stor aubergine, i små terninger
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1-2 ss rødvins- eller hvitvinseddik
Salt og grovmalt pepper
En god neve (minst) med (helst frisk) timian, oregano, basilikum, persille, dill - hva du har og liker
Kanskje 1 ts eller to med sukker.. hvis smaken blir litt skarp

Et skjærebrett til å bli glad av!
Fres løk og hvitløk i en klunk olivenolje til de mykner, skal ikke brune noe særlig. Ha i resten av grønnsakene, så hermetiske tomater og kok opp. La småkoke i minst 15 minutter, gjerne 30. Mot slutten av koketiden har du i tomatpuré, og urter, og smaker til med pepper og salt, eddik og evt sukker.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs