Skip to main content

Leverpostei uten juks og fanteri

På surdeigsbrød av spelt, med fermentert rødkål på!
Innmat er innmari trendy, og sunt er det også. Vi er så heldige å bo bare en time unna Holte gård som selger økologiske produkter av kylling, and og gås, og da vi besøkte dem her i helgen lå kyllinglever i frysedisken og ba om å få bli med hjem.



Leverpostei har jeg alltid vært glad i, men de kjøpte variantene har en ingrediensliste som vitner om lite yrkesstolthet og dårlig kvalitet. Se bare her:

Vann, svinelever (33 %), rapsolje, løk, soyaprotein,eggeplomme, salt, dextrose, krydder (m/muskat),sennepsfrø, smaksforsterker (natriumglutamat), antioksidant (askorbinsyre), konserveringsmiddel (natriumnitritt), sukker, eddik, surhetsregulerende middel (melkesyre, natriumdiacetat), emulgator (sitronsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer, karragenan, johannesbrødkjernemel), fortykningsmiddel (E1442, guarkjernemel, xantangummi) 

Hvordan kan det bli postei av sånt? Når det tilsettes nok fortykningsmidler, trekker disse til seg vann, og voila! - vann og fortykningspulver kan selges til leverposteipris.

Merkelig hvordan man kan lage sinnsykt god leverpostei av bare kyllinglever, egg, løk, hvitløk, smør, salt, og krydder.. Vi mumser leverpostei til frokost, lunsj og kvelds. Alt man lager selv blir så mye bedre..

Kyllingleverpostei

1 pakke (ca. 500 gram) økologisk kyllinglever
1 liten løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, grovhakket
2 egg
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1/4 ts muskat
Frisk timian, ca. 1 ss
Smør til steking


La leveren renne av seg i en sil, så den ikke er så våt. Fres først løk og hvitløk i litt smør, skal ikke bli brunt, bare mykt. 

Tilsett leveren og stek til den får farge, vend og stek på andre siden. Stek veldig kort, den skal være rå inni. 

Ha alt over i en kjøkkenmaskin, og la det avkjøle 10 minutter (vi vil ikke at varm lever skal "koke" eggene når du har dem oppi) 

Kjør til en glatt røre sammen med resten av ingrediensene. Det blir en tynn suppe, men fortvil ikke.

Hell i små brødformer eller andre ildfaste former (hvis du kler dem med aluminiumsfolie, kan du løfte ut posteien etterpå). 

Stek i vannbad, dvs sett formene i langpannen, hell på kokende vann til det står halvveis opp på formene, og la stå i 45-50 minutter på 150 grader. Da er de stivnet og kan spises lun rett fra formen, eller oppbevares i kjøleskap i en ukes tid (kan også fryses, men blir litt mer kornete i konsistensen). 

Skjær tykt og spis for eksempel på surdeigsbrød av spelt.



OBS - hvis du følger bloggen min fordi du vil spise FODMAP redusert, er ikke dette oppskriften for deg. Denne bloggposten lagde jeg før jeg før jeg endret kosthold. Her er en lav FODMAP versjon!

Comments

  1. Heisann:) 1000 takk for nyttige og kloke innspill i kostholdsdebatten😊
    Spesielt det om ultraprosessert mat. Har planer om å lage kyllingleverpostei i julegave i år (julen 2022) Kort spørsmål som jeg håper du kan svare på; Hva anbefaler du at denne posteien oppbevares i? I glasskrukke (a la det man har hjemmelaget syltetøy i, eller plastikkbokser? Mvh anna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg baker dem i glassbokser med tettsittende plastlokk som "klikkes" på etterpå. Fås på Clas Ohlsson og IKEA, blant andre. Men ingen fasit her. Kan f. eks også bakes i brødform og pakkes om etterpå.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...