Skip to main content

Den ultimate sjokoladekake!


Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet. 

Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre!
Sjokoladekake

150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet)
250 g mørk sjokolade (70% kakao)
5 store egg, skill hviter og plommer
100 g sukker
1 vaniljestang

Glasur

3/4 dl kremfløte 
100 g mørk sjokolade

Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og tilsett til eggedosisen, visp til de er blandet godt inn. Rør sammen sjokoladesmøret og eggedosisen, pisk eggehvitene til stiv Schnee, og bland forsiktig inn. Smør en form eller kle med bakepapir. Du kan bruke en springform (24 cm) eller en annen form med tilsvarende volum. Hell i røren, stek midt i ovnen på 170 grader i ca 40 minutter.

La kaken avkjøle. Kok opp fløten, brekk oppi sjokoladen og rør godt. Klem ned den sprø toppen på kaken og dekk med glasur.

Server den gjerne med en blanding av 50:50 pisket krem og vaniljekesam (ikke mager). Utrolig friskt og godt!

Comments

  1. Hei, hvilken type mørk sjokolade bruker du? Har du noen favorittmerker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valrhona om jeg får tak i. Men de fleste, mørke (70%) duger.

      Delete
  2. Hvor finner du laktosefri fløte uten karragenan?

    ReplyDelete
  3. Hei! Kan man med hell bruke rørsukker? Jeg bruker ikke hvitt sukker.

    ReplyDelete
  4. Det er i praksis nøyaktig det samme, sukrose, så ja - absolutt!

    ReplyDelete
  5. Hva menes med 3/4 dl fløte? 3 fjerdedeler av 1 dl, altså 0.75dl?

    ReplyDelete
  6. Ja. Du kan også bruke 1 dl og 125 g sjokolade om det er enklere. Litt tykkere glasurlag.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss