Skip to main content

Thai biffsalat


"Man findet keine Freunde mit Salat" sier mannen hver gang det er salat til middag. Men han bare tuller, altså. Jeg blir veldig populær hver gang jeg lager denne. Det finnes jo enkelte menn som synes at salat ikke er ordentlig mat, men de har ikke smakt thai biffsalat! Her eksploderer det med gode smaker, og har du nok biff på toppen, blir både menn og damer mette. Oppskriften er inspirert av Andreas Viestads versjon fra boken "Smak av krydder", en bok jeg ikke kan anbefale sterkt nok. Hvis du snufser litt mens du spiser, er salaten sterk nok!

Thai biffsalat (2 pers)

3-400 gram mørt biffkjøtt, gjerne indrefilet, i 2 cm tykke skiver

Marinade:
Saften av 1/2 lime
1 ts sukker
2 ts sambal oelek
2 ss hvitløksolje
1 ts grovmalt pepper
Bland alle ingrediensene til marinaden, ha i kjøttet og la stå mens du kokkelerer videre.

Dressing:
Saften av 1 lime
2 ss thai fiskesaus
2 ts sukker
2 røde chili i tynne ringer
Bland alle ingrediensene til dressingen sammen og la stå mens du forbereder resten.

Oppskåret romanosalat eller hjertesalat
Det grønne av 2 vårløk i tynne ringer
1 paprika, farge vilkårlig, i tynne skiver
2 modne tomater, del i fire, ta bort frøene og del i båter
1 god neve frisk koriander, hakket
Bland alt sammen i en stor salatbolle

Gressløk og sesamfrø til pynt

Stek kjøttet på høy varme i en blanding av hvitløksolje og smør, i ca 2 minutter. Snu når det har fått fin, brun skorpe, og stek tilsvarende på andre siden. Lag et snitt i en av bitene, sjekk at det er rødt i midten, hvis det er veldig rødt, skru ned varmen og stek i ett minutt til på hver side. Legg til side og la avkjøle et par minutter. Bland dressingen med salaten, del kjøttet opp i skiver og legg på toppen. Strø på litt sesamfrø og gressløk.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...