En klassiker som minner meg om alpeturer med pudderkjøring og melkesyre i lårene.. En real porsjon gulasj, deretter litt Glühwein, så er man på beina igjen. Alltid like godt, og alle liker det. Denne postes på ønske fra min gode venninne og tremenning som fikk den levert da hun hadde to brukne armer for en liten evighet siden og ikke dugde særlig til matlaging. At hun husker den fortsatt tar jeg som et kompliment.
Se fremgangsmåte lenger ned for hvordan denne kan gjøres om til lav FODMAP.
Gulasjsuppe
Ca 500 renskåret lammekjøtt (jeg bruker stek, selv om jeg vet det er litt dekadent.. storfekjøtt funker også helt supert)
2 store løk i tynne båter
2 fedd hvitløk i tynne skiver
Smør og olivenolje
2 ss tomatpuré
1 ss balsamico eddik
1 liter kraft (med mindre jeg har lammekraft bruker jeg buljongterning)
2 gulrøtter i skiver
2 poteter i terninger
1/2 sellerirot i terninger
1 ss paprikapulver, gjerne "hot" hvis du liker det
Salt og pepper
1 ts malt cumin
(1-2 ts sukker om du vil)
Fres løk og hvitløk i litt smør til løken blir myk, ha over i en gryte. Brun kjøttet i en blanding av smør / olje, pass på å ha varm panne og stek i to omganger, så det ikke koker i stedet for å steke. Ha over i gryten, tilsett kraft, grønnsaker, tomatpuré, paprikapulver, cumin og balsamico eddik. La koke minst en halv time, gjerne en time, men på veldig svak varme, skal bare såvidt putre. Smak til med salt og pepper, evt sukker. Servér gjerne med en klatt rømme/creme fraiche oppi og noe grønt -gressløk eller persille.
Lav FODMAP fremgangsmåte:
Dropp løk og hvitløk. Stek kjøttet i en blanding av hvitløksolje og smør. Bruk en lav FODMAP kraft. Følg ellers samme fremgangsmåte.
Comments
Post a Comment