Skip to main content

Balsamico vinaigrette dressing - helt perfekt!

En tom chilisausflaske fra Heinz er super til å riste i!
Lager du vinaigrette-dressinger sånn på slump og ender opp med noen bra og noen ikke fullt så vellykkede varianter? Det pleide jeg å gjøre, helt til jeg kom over denne. Den perfekte kombinasjonen av sødme og syre. Den passer til alle salater, og tar for eksempel en halv avokado som tilbehør til helt nye høyder. Det beste av alt - den skiller seg ikke, men forblir tykk og fyldig. Trikset er ristingen, og det å tilsette oljen litt etter litt. Du kan variere med å bruke ulike typer smakssatte oljer - jeg har forelsket meg totalt i smaksoljene fra Oliviers. Gresskarfrøolje er en annen vinner. For lav FODMAP versjon, se her.



Balsamico vinaigrette

1 fedd hvitløk, presset
1 ss sennep (f.eks dijon)
1 ss flytende honning
Ca 1/2 ts salt
Ca 1/2 ts pepper
1/2 dl balsamico eddik (rødvinseddik eller hvitvinseddik funker også)
1 1/2 dl olivenolje av god kvalitet

Rist sammen hvitløk, sennep, honning, salt og balsamico i en flaske eller et glass med lokk. Når det er godt blandet, tilsetter du 1/2 dl olivenolje, rister til alt er blandet og gjentar til du har tilsatt all oljen. Da skal dressingen ha fått en fin og tykk konsistens, og være helt jevn. Kan oppbevares i kjøleskap hur lenge som helst. Hos meg forsvinner den imidlertid altfor kjapt..

Tips: Her han du eksperimentere i vei - tilsett tørkede eller friske urter, eller prøv ut alle de supre eddikene som finnes i spesialbutikker, slik som condiment-eddikene til Olivier's. Hvis du er helt foran i foodie-bussen, bruker du langtidsfermentert Kombucha!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...