Skip to main content

Sommersalat med gresskarfrøoljevinaigrette


Det er sommer, det er sol og her utenfor Washington D.C. er badstua slått på ute igjen. Luftfuktigheten gjør at varmen slår i mot deg som en vegg så snart du setter foten utenfor huset, og det eneste jeg har lyst på er salat. Denne varianten er så god at jeg kunne spist bare den i dagesvis uten å bli lei. Det er dressingen som gjør den så sinnsykt god, og den gjør underverker med jordbær som ikke er helt søte nok. For å lage den trenger du gresskarfrøolje. Det får du ikke på Rema1000.. men muligens på Jacob's eller Centra? Vi er så heldige å få jevnlige forsyninger fra Østerrike, der den har sin opprinnelse. Gresskarfrøolje har en spesiell nøtteaktig smak, og gjør små mirakler med mat. Får du ikke tak i det, kan du bruke denne vinaigretten i stedet. Eller ta en tur til Wien.. 

Sommersalat  

En liten neve gresskarfrø, ristes i ovnen på 150 grader til de er lett gyldne, ca 10 minutter
To store never spinat
10 jordbær i skiver
Litt chevre i små biter

Gresskarfrøoljevinaigrette (tungegymnastikk, ja!)

2 ss flytende honning (bytt ut med sukker for lav FODMAP)
2 ss sennep, helst dijon
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
2 ss gresskarfrøolje
6 ss olivenolje

Bland alt utenom olivenoljen i et glass eller en flaske, og rist godt til alt er blandet. Tilsett olivenoljen litt etter litt, rist godt for hver gang. Dressingen skal bli tykk og fin, og den skiller seg ikke når den blir stående. Holder seg leeeenge i kjøleskap. 

Bland spinat og jordbær, strø over gresskarfrø og chevre, og drypp dressingen over hele salaten. 

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...