Har du noen ganger lurt på hvordan restaurantkokkenene får til å lage så mye god, forskjellig mat på så kort tid? Svaret er prepping. Kokkene er på plass lenge før restaurantene åpner, og vasker og kutter grønnsaker, frukt og bær, marinerer kjøtt og fisk, renser sopp, lager saus, baker brød, hakker urter.. Men hvorfor snakker jeg om det? Jo - det å preppe maten på forhånd er faktisk svaret på spørsmålet om hvordan vi kan lage mat fra bunnen i en travel hverdag.
Jeg har nettopp vært på Sara Lossius' podcast "Ingefær" og snakket om dette, så jeg synes jeg må dele noen av de tipsene jeg bruker for å få hverdagen til å gå opp uten å basere den på industrimat. Her tar jeg utgangspunktet i en hverdagsmiddag, og viser hvordan jeg samtidig planlegger og prepper flere måltider basert på denne. Middagen var langstekt kylling, noe som var mulig fordi en av oss jobbet hjemme og kunne sette kyllingen i ovnen klokken 11, så den var ferdig klokken 17. Som tilbehør hadde vi ganske enkelt kokt basmatiris og en god, men enkel salat.
..og til én bolle salat som skal på bordet. Den fikk også kalamata oliven og pinjekjerner. Middagssalaten spiser vi med min elskede balsamico vinaigrette dressing til, som jeg lagde en stor porsjon av en annen kveld jeg drev med matprepping, og som jeg alltid har på lur både hjemme og på jobb.
Jeg har nettopp vært på Sara Lossius' podcast "Ingefær" og snakket om dette, så jeg synes jeg må dele noen av de tipsene jeg bruker for å få hverdagen til å gå opp uten å basere den på industrimat. Her tar jeg utgangspunktet i en hverdagsmiddag, og viser hvordan jeg samtidig planlegger og prepper flere måltider basert på denne. Middagen var langstekt kylling, noe som var mulig fordi en av oss jobbet hjemme og kunne sette kyllingen i ovnen klokken 11, så den var ferdig klokken 17. Som tilbehør hadde vi ganske enkelt kokt basmatiris og en god, men enkel salat.
Flott salanova salat klar til vask! |
Det første trikset å kjøpe flere typer salat, og vaske og dele opp mye på en gang. Har du ikke skaffet deg en salatslynge ennå, er dette første, enkle steg på veien til skikkelig gode salater. Er bladene våte, holder de dårlig. Kjør flere runder med slyngen, til bladene ikke gir fra seg mer vann. Da holder salaten mange dager i kjøleskap, og er klar til spising. Når jeg først er i gang med å vaske og dele opp, fordeler jeg salaten sammen med strimlet gulrot i et par, tre bokser "salatbase" som skal bli til de neste dagers lunsj..
|
Middagens salat. Enkelt, men godt. |
Olivenene gjør salaten soggy, og pinjekjerner blir bløte om de får ligge på de ferdige salatene. Så oliven og nøtter får bli med på jobb separat.
Når middagen er fortært, er det kylling igjen. Jeg renser kyllingkjøtt fra beina, og legger i en egen boks til jobbsalaten. Bein og skinn går i kraftgryta, og bidrar til andre gode middager fremover.
Renset kyllingkjøtt |
Jeg tar med meg mitt lille "kit" av salat, nøtter, oliven, kylling og dressing på jobb, og blander det der. Har jeg andre rester i kjøleskapet som kan passe i en salat, får de bli med også. For eksempel syltet rødløk. Simsalabim - tre ferdige jobblunsjer nesten uten ekstra arbeid. Bedre mat, penger spart og null matsvinn.
Andre tips til godt fyll på en enkel base av salat:
Hardkokte egg og tunfisksalat. Kok gjerne 4-6 stk egg i slengen, da har du til flere måltider. Avkjøl i kaldt vann og skrell eggene med en gang. Da slipper skallet lett og eggene er klare til bruk.
Har du tips du bruker i hverdagen for å fylle den med bedre mat? Del gjerne i kommentarfeltet!
Har du tips du bruker i hverdagen for å fylle den med bedre mat? Del gjerne i kommentarfeltet!
Comments
Post a Comment