Skip to main content

Vinaigrette dressing – lav FODMAP

Her har jeg brukt bringebæreddik, da blir den lys i fargen
Salat og lav FODMAP er en utfordring. Svært mange ferdiglagde dressinger inneholder løk eller hvitløk, eller for eksempel crème fraîche. Man _kan_ jo bruke olje og eddik, men etter salat nummer ørten med samme dressing, kan det bli litt ensformig. Her er en dressing som både smaker utrolig godt og er holdbar utenfor kjøleskap. Den er fin til å ta med på reise, eller hvis man skal spise salat ute på restaurant.


En skikkelig god salat fortjener en skikkelig god dressing!
Dette trenger du:
2 ss sennep (f.eks dijon)
2
ss lønnesirup
Ca. 1/2
ts salt
Ca. 1/2
ts pepper
1/2 dl
eddik (f.eks balsamico)
1/2 dl olivenolje
1/2 dl hvitløksolje
1/2 dl sitronolje

Slik gjør du:
Rist sammen sennep, lønnesirup, salt, pepper og balsamico i en flaske eller et glass med lokk. Når det er godt blandet, tilsetter du 1/2 dl olje og rister til alt er blandet. Gjenta dette trinnet med de andre oljene til du har tilsatt all oljen. Da skal dressingen ha fått en fin og tykk konsistens. Som holder seg! 


Tips: Her han du variere med ulike typer sennep, ulike typer eddik i stedet for (rødvins-, hvitvins-, eller bringebæreddik) og ulike typer oljer (gresskarfrø-, peanøtt-, valnøtt- og basilikumolje). Du kan også tilsette tørkede eller friske urter.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss