Du kan lage ingefærøl selv. Helt sant! Det er ikke vanskelig, og det krever bare litt tålmodighet. Belønningen er en drikk som ikke kan kjøpes for penger, og du kan lage en Moscow Mule det vil gå gjetord om. Dette er imidlertid ikke bare en voksendrikk. Ungene mine synes også det er kjempegodt. Veldig sunt er det ikke, det er jo i grunnen en brus. Men - jeg lever etter Michael Pollans regel nummer 39 om at jeg kan spise så mye junk jeg vil, bare jeg lager det selv.
Oppskriften er hentet fra Gry Hammers kule bok "Fermentering". Mye inspirasjon for ekte matnerder. Anbefales! |
Starter med masse bobler |
Trinn 1 - lage starter
Du trenger en liten "tommel" ingefær, sukker og vann.
Bruk for eksempel et syltetøyglass eller noe som ligner. Bland 2 ss revet ingefær med 2 ss sukker og rør ut i ca 2,5 dl vann i glasset. Legg kjøkkenpapir på toppen av glasset, og sett en strikk rundt. La den stå fremme på kjøkkenbenken. Dette skal bli en starter, som skal sørge for å danne bobler i ingefærølet. For å få liv i denne, må den nå mates hver dag. Det gjør du ved å tilsette 1 ts revet ingefær og 1 ts sukker, og røre godt, før du lar den stå til neste dag. Dette gjentar du helt til det begynner å boble godt i starteren. Det skal ikke bare bli bobler på toppen, men boblene skal komme nedenfra også, slik som på filmen. Det tar 2-4 dager. Med en livlig starter, er du klar for neste trinn.
For en matnerd med fermenteringsfetisj er dette faktisk skikkelig bra underholdning!
Trinn 2. Lage ingefærøl
Du trenger minst 10 ss revet ingefær, alt etter som hvor sterk ingefærsmak du liker. Jeg bruker nok det dobbelte.. og jeg gidder ikke stå og raspe, så jeg fin-hakker det i min lille miniprep-kjøkkenmaskin.
7 dl sukker
7 liter vann
Saften av 5 sitroner (hvis du bruker økologiske sitroner, kan du rive skallet, fryse ned og bruke som smakstilsetning til annen mat)
Å gjøre dette med maskin sparer deg for mye jobb, og kanskje noen såre fingertupper.. |
Man tager hva man haver at fylle ingefærøl i.. jeg vender litt på dem i blant, og sjekker for bobler. |
Comments
Post a Comment