Skip to main content

Langstekt kylling - verdt å vente på!

Mmmmmm... langstekt kylling!
Pleier du å steke en hel kylling på 200 grader i en time? Eller kanskje du ikke kjøper hel kylling i det hele tatt, fordi du ikke vet hva du skal gjøre med den, og fordi oppskrifter sier du må vaske og tørke og binde opp og marinere og bruke steketermometer og så videre og så videre...

Glem alt det der. Prøv i stedet å langsteke kyllingen, det er null jobb og jeg lover deg at du aldri, aldri vil se deg tilbake. Du trenger strengt tatt bare en stor økologisk kylling, en dyp gryte, salt og pepper og en ovn. Også må du ha god tid før maten må være ferdig, men du trenger ikke foreta deg særlig mye.Slik gjør du:
Sett ovnen på 125 grader. Klipp opp kyllingpakken, og la kyllingen gli ned i gryta. Pensle med litt olivenolje, salte og pepre, snu den med et par gafler, og gjenta prosedyren på andre siden.

Her kan du selvsagt legge til ulike kombinasjoner av krydder. Cumin, oregano og paprikapulver gir tacosmak. Knuste korianderfrø, cuminfrø og gurkemeie gir indiske toner, og begge disse er velprøvde kombinasjoner jeg alltid vender tilbake til.

Gnidd inn med salt, pepper, paprika og cuminSett gryta i ovnen uten lokk, og la den stå der i 6 timer (hvis du vet at din ovn er varmere enn vanlig, må du redusere tiden eller senke temperaturen til 110. Når skinnet er sprøtt og lårbeinet løsner fra kyllingen uten å bruke kraft, er den ferdig). Da er kyllingen mør og saftig som du aldri før har smakt den. Nedi gryta er det masse deilig sjy som du kan bruke som saus.

Tips: Restene etter middagen kan du bruke til å lage gulrotcurry, tikka masalapåleggsalat eller ha det i en salat til lunsj.
Beina kan du koke kraft på, og lage suppe. Vipps, så har du spist flere måltider som en greve og reddet verden bittelitt samtidig.

Comments

Popular posts from this blog

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid..

Grovt surdeigbrød av spelt (2 brød, i 1 1/2 liters former)

Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):

1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slump…

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre; kylling, okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus, coleslaw og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry, da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under.

Langstekt svinebog

1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo)
2 ts salt
2 ts chipotle chili pulver
2 ts malt cumin
1/2 ts malt kanel
1 ss brunt sukker
2 løk, i tynne skiver
4 fedd hvitløk, i tynne skiver
2,5 dl kraft eller buljong

Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på 125 grader. Der skal den stå og stå og stå, i…