Hjørdis, min kjære surdeig, har holdt det gående i mer enn to år, og leverer alltid varene. Bakingen har blitt en rutine, vi har alltid brød i huset og har helt sluttet å kjøpe. Surdeig av spelt gir økt livskvalitet for hele heimen! Det går mest i halvgrove brød, jeg bytter mellom ulike kombinasjoner av frø og veksler mellom ganske fine og veldig grove brød, og går aldri lei. Likevel fikk jeg nylig lyst på litt variasjon. Så da prøvde jeg noe helt annet. I dette brødet er det mer frø enn mel, og resultatet er helt strålende. Jeg snoker biter av dette brødet som om det var godteri. Med peanøttsmør og jordbærsyltetøy på, smaker det slik også.
Dette brødet er enkelt å lage, og jeg bruker fremgangsmåten til grytestekt brød. Det funker helt sikkert fint i vanlig brødform også.
Frøbrød av surdeig - 1 lite brød
4 dl vann
300 gram siktet speltmel
1 generøs spiseskje boblende frisk surdeigsstarter
4 dl blandede frø; jeg brukte her solsikke, lin, chia og gresskar
8 gram salt
Bland sammen vann og mel til en tykk røre, dekk til med plast og la stå i en halv time (dette trinnet kalles autolyse, og gir en bedre konsistens på brødet). Tilsett frøene, surdeigen og saltet, og bland godt sammen. Dekk til med plast, og la heve i ca. 8-10 timer. Sjekk deigen en liten stund etter at du har hatt i frøene, hvis den har blitt så fast at den ikke kan røres (noen av frøene suger mer vann enn andre - blir deigen for fast vil den ikke heve), må du ha i litt mer vann til den er så myk at den kan røres med en sleiv. Mot slutten av hevetiden, skyv deigen ned fra kantene med en slikkepott, og "brett" den inn mot midten. Sett ovnen på 250 grader, og sett en liten jerngryte i ovnen. Når ovnene er varm, tar du ut gryta, plumper deigen oppi, setter på lokk og setter gryta inn i ovnen. Brødet får steke først 30 min med lokk på 250 grader, deretter 30 min uten lokk på 170 grader. La deretter brødet avkjøle på rist. Min erfaring er at dette er så mektig at jeg spiser mye mindre av det, så det kan være smart å fryse bort halve brødet i skiver.
Steker du i vanlig brødform, lar du deigen heve litt i formen før du setter den inn i varm ovn, og følger ellers samme temperaturer og tid som ved grytesteking.
Hei! Har du prøvd å bløtlegge frøene før du har dem i deigen? Ifht at de trekker til seg vann🤷🏼♀️
ReplyDeleteMvh
Ida🌻