Skip to main content

Lammegryte med røde linser og søtpotet - lav FODMAP

"Det er jo helt utrolig godt", sa den yngre generasjon helt uoppfordret. Det skjer ikke for ofte...

Servér for eksempel med ris og koriander

Jeg er medlem av Økologisk Norge, og noe av det beste med det er at jeg får Ren Mat i postkassen hver måned. Og med septembernummeret kom også en dose viktig kunnskap. Visste du at vi har overproduksjon av sau og lam i Norge? Og at det ligger tusenvis av kilo på frys for å holde prisene oppe? Samtidig får bøndene elendig betalt for dyrene sine. For en suppe. Jeg spiser gjerne mer sau og lam, men helst rett fra bøndene, så de får ordentlig betalt. Gjennom REKO-ringene får du topp kvalitet kjøtt rett fra bønder som bryr seg og til den pris det koster å holde dyr på en bra måte. Og her får du første bloggpost i serien "spis opp sauen". Gjort om til lav FODMAP og hurtigvariant fra denne oppskriften i Ren Mat. 

Og for deg som følger lav FODMAP kosthold; søtpotet er lav FODMAP opp til 75 gram per porsjon, og røde linser bare opp til 23 gram, så om du er veldig ømfintlig kan det være smart å holde seg til kun én av disse. Gryta blir like god uansett!

PS: Denne er perfekt til å lage ferdig kvelden før, den blir bare bedre av å stå ute i høstkulda over natt.

Du trenger (Ca. 4 porsjoner): 

Ca. 4-500 gram sau- eller lammekjøttdeig
1/4 sellerirot, revet
1 liten "tommel" fersk ingefær, finrevet
1 ts kardemomme (best nykvernet fra frø, bruk egen pepperkvern!)
1 ts gurkemeie
1/2 - 1 rød chili i tynne skiver
1 stor eller 2 små søtpoteter, i terninger
1/2 boks kokte, røde linser
1/2 liter kraft (grønnsak, høne, okse, kylling)
Hvitløksolje og/eller smør
Salt og pepper
Frisk koriander om du liker

Stek kjøttdeigen i litt hvitløksolje og/ eller smør, og ha i chili, sellerirot og ingefær når kjøttdeigen er brunet. Tilsett så alle krydderne, og rør mens du lar det frese i et par minutter. Tilsett kraft, ha i søtpotet, og la gryta koke under lokk i ca. 20 minutter, eller til søtpoteten er helt myk. Ha i linser og la dem bli varme. Servér med ris og/eller surdeigsbrød og med generøst med frisk koriander til.

Og du - hvis du lager dobbel porsjon og fryser bort, har du ferdig middag en annen dag - med nesten helt samme innsats!   



Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...