Det er nå det skjer, folkens. "Alt" er i sesong, og butikker og markeder bugner av flotte, lokalt produserte matvarer. Da gjelder det å hive seg rundt og få laget sylteagurker mens de er å få tak i. Det er nemlig bare noen få uker i året at jeg finner disse små, litt knudrete agurkene som ikke er så gode å spise rå, men som forvandles til noe helt utenom et vanlige etter et par dager på en velsmakende eddiklake.
Litt av grunnen til at jeg gidder å lage disse selv, er fordi jeg er sur på det høye sukkerinnholdet i de kjøpte agurkene. Jeg er notorisk leser av alle varedeklarasjoner, og synes ikke at sylteagurker skal ha 20% sukker. Det er verken godt eller sunt! Jeg liker mine sylteagurker sprø og salte, sånn som østeuropeerne lager dem.
Når du skal lage sylteagurker trenger du i prinsippet bare agurker, salt og eddik. Alt det andre tilsetter du etter smak, og ettersom hva du har og liker.
Dette trenger du:
Noen rene glass med lokk.
Så mye sylteagurker som du har lyst til å lage. F.eks 1 kilo.
Eddik 7 %
Hele pepperkorn
Havsalt
(Evt. sukker)
Sennepsfrø
Laurbærblad
Det er vanskelig å si hvor mye eddiklake du må lage. Her må du prøve deg frem, for det avhenger av hvor fulle du klarer å fylle glassene med agurker, og hvor mye du skal sylte. Men lager du 1 liter til 1 kilo agurker, har du i hvert fall nok.
Bland 3,5 dl 7 % eddik med 6,5 dl vann, tilsett 3 ss havsalt, 1 ss sukker + trekk fra eller legg til av dette: 1 ts hele pepperkorn, 2 ts hele sennepsfrø, 1-2 laurbærblader + krondill om du liker det. Nellikspiker kan også brukes, og til og med litt stjerneanis er godt! Ha alt i en kjele, kok opp og rør til sukker og salt er løst opp. Hold laken varm.
Vask agurkene godt. Noen av dem er ganske store, da pleier jeg å skjære dem i skiver. Noen er små, da lar jeg dem være hele. Dytt agurkene tett ned i rene glass. Hell på varm lake, sett på lokk og sett glassene opp ned. Når glassene er avkjølt, setter du dem i kjøleskap. Etter et par, tre dager er de klare til å spise.
Sylteagurkene er helt vanvittig gode på leverpostei, og har du ennå ikke prøvd denne tunfisksalaten med sylteagurk i, har du noe utrolig godt i vente. Sylteagurk er også overraskende godt i en vanlig, grønn salat, gjerne sammen med oliven.
PS: Kjøper du eddik essens (35 %) og blander ut, blir det veeeeeldig billig. Kjeminerden i meg ble ekstremt fornøyd over å få ta i bruk denne formelen (V1 x C1 = V2 x C2), der C = konsentrasjon, og V = volum, som jeg faktisk husket utenat fra gamle studiedager.
Skulle ønske det var en utskrift mulighet på oppskriftene
ReplyDelete