Her med biter av langstekt kylling |
Tikka betyr "små biter", og til denne retten kan du bruke både lam, kylling eller paneer. Sausen heter masala, og selv om det låter veldig indisk og smaker likedan, er den visst nokså sikkert oppfunnet i Storbritannia (men sikkert av en inder). Det finnes uendelig mange varianter av denne sausen, og de fleste har tomater, fløte og typisk indiske kryddere som koriander og garam masala som fellesnevner. Denne har også ganske mye kardemomme, en smak jeg aldri får nok av. Løk og hvitløk er erstattet av hvitløksolje og gulrot og persillerot. Det funker som bare det! Når jeg setter tennene i denne retten, er det like før jeg dåner av lykke.
Dette er en ganske stor porsjon saus. Jeg lagde middag til 4, og puttet resten av sausen i fryseren til en kjapp, nydelig hverdagsmiddag en annen gang.
Tikka masala (6 pers)
2 ss smør
2 ss hvitløksolje
2-3 gulrøtter, grovrevet
1-2 persillerøtter, grovrevet
En liten "tommel" ingefær, finhakket
Frøene fra 12 grønne kardemommebelger, malt i morter
2 ts garam masala
2 ts malt koriander eller korianderfrø malt i morter
1 ts paprikapulver
1-2 friske eller tørkede chili (kan sløyfes for mild versjon)
1 kartong laktosefri kremfløte eller 1 boks kokosmelk
1 lite glass tomatpuré
1 dl dl vann
2 ts sukker
Ca 1-2 ts salt, smak deg frem til slutt
Noen gode runder med pepperkverna
Kyllingkjøtt, lammekjøtt eller paneer - Ca 100-150 gram pr person, i små biter.
Limebåter og frisk koriander til servering
Fres gulrot, persillerot og ingefær i hvitløksolje og smør i et par minutter mens du rører, pass på at det ikke brunes noe særlig. Tilsett krydderne og vannet og stek videre i noen minutter til. Tilsett fløte, tomatpuré, sukker og salt og la småputre i ca 10 minutter, rør om av og til. Kjør stavmikseren oppi gryta til du har en jevn, fin saus. Ha evt i litt mer vann om den blir veldig tykk.
Hjemmelaget ferdigmat! |
Comments
Post a Comment