En klassiker - nå også i lav FODMAP versjon - med en oppfordring om å bruke noe vilt (og) bedre kjøtt. For du kan lage gulasj av hvilket som helst rødt kjøtt. Lam er godt, storfe er helt greit. Vilt er best. Elg eller rein. Hvorfor det? Fordi vilt er både kulinarisk og ernæringsmessig helt overlegent, og det er miljømessig et mye bedre alternativ enn de andre. Det bør vel være gode grunner nok? Visste du at reinsdyrkjøtt har like mye omega-3 fett som mye sjømat, at det har høyere mineralinnhold enn andre kjøttyper og er like magert som kylling? Hemmeligheten ligger i kostholdet til reinen. Her er det ikke noe soya fra nedhugget regnskog i Brasil. Bare lav og grønne planter. Sånt blir det godt kjøtt av. Godt for både smaksløker og tarmtotter.
Denne suppa er rask å sette i gang, og så lager den seg selv i ovnen mens du gjør noe annet. Belønningen for en smule planlegging og tålmodighet er kjøtt som smelter på tungen, og smaker som er perfekt kokt sammen til en kombinasjon som smaker umiskjennelig av gulasj, bare så mye, mye bedre enn hva du har smakt før..
Gulasj (Ca 4 personer)
Ca 500 gram kjøtt, skåret i terninger
1 ss hvitløksolje
1 ss smør
1 boks hermetiske tomater
Ca 1 liter kraft (lav FODMAP, hjemmelaget eller Touch of Taste)
3 gulrøtter, i terninger
1/4 sellerirot, i terninger
2 ss tomatpuré
2 laurbærblader
Salt og pepper
1 ss eplecidereddik
1 ts sukker
Brun kjøttet i hvitløksolje og smør. Tilsett tomater og kraft og la småkoke i ca 10 minutter. Sett ovnen på 125 grader. Tilsett så gulrøtter, sellerirot, tomatpuré, laurbærblader, litt salt (1/2 ts ca) og pepper, (noen runder med kverna). Det er heller ikke feil med en skvett rødvin oppi. La det hele koke opp så alt er gjennomvarmt, og sett inn i ovnen med lokk på. Nå lager den seg selv. Gi den 3-4 timer. Smak til med salt, pepper, sukker og eplecidereddik. Servér gjerne med persille og surdeigsbrød av spelt.
Vil du heller lage en gryterett og spise den f.eks med ris til, reduserer du bare mengden kraft til 2 dl.
Jeg lager denne i jerngryte, og det er verdt å skaffe seg om du ikke allerede har en sånn. I gamle dager ble mye av maten laget i jerngryter, og jernet som grytene avga under matlagingen bidro med med betydelige mengder jern i kosten. Når man lager mat med noe syre i, slik som denne gulasjen som inneholder både mye tomat og litt eddik, er effekten ennå bedre, siden syren hjelper til å løsne jern fra gryten.
Comments
Post a Comment