Skip to main content

Gulasj - lav FODMAP


En klassiker - nå også i lav FODMAP versjon - med en oppfordring om å bruke noe vilt (og) bedre kjøtt. For du kan lage gulasj av hvilket som helst rødt kjøtt. Lam er godt, storfe er helt greit. Vilt er best. Elg eller rein. Hvorfor det? Fordi vilt er både kulinarisk og ernæringsmessig helt overlegent, og det er miljømessig et mye bedre alternativ enn de andre. Det bør vel være gode grunner nok? Visste du at reinsdyrkjøtt har like mye omega-3 fett som mye sjømat, at det har høyere mineralinnhold enn andre kjøttyper og er like magert som kylling? Hemmeligheten ligger i kostholdet til reinen. Her er det ikke noe soya fra nedhugget regnskog i Brasil. Bare lav og grønne planter. Sånt blir det godt kjøtt av. Godt for både smaksløker og tarmtotter.

Denne suppa er rask å sette i gang, og så lager den seg selv i ovnen mens du gjør noe annet. Belønningen for en smule planlegging og tålmodighet er kjøtt som smelter på tungen, og smaker som er perfekt kokt sammen til en kombinasjon som smaker umiskjennelig av gulasj, bare så mye, mye bedre enn hva du har smakt før..

Gulasj (Ca 4 personer)

Ca 500 gram kjøtt, skåret i terninger
1 ss hvitløksolje
1 ss smør
1 boks hermetiske tomater
Ca 1 liter kraft (lav FODMAP, hjemmelaget eller Touch of Taste)
3 gulrøtter, i terninger
1/4 sellerirot, i terninger
2 ss tomatpuré
2 laurbærblader
Salt og pepper
1 ss eplecidereddik
1 ts sukker

Brun kjøttet i hvitløksolje og smør. Tilsett tomater og kraft og la småkoke i ca 10 minutter. Sett ovnen på 125 grader. Tilsett så gulrøtter, sellerirot, tomatpuré, laurbærblader, litt salt (1/2 ts ca) og pepper, (noen runder med kverna). Det er heller ikke feil med en skvett rødvin oppi. La det hele koke opp så alt er gjennomvarmt, og sett inn i ovnen med lokk på. Nå lager den seg selv. Gi den 3-4 timer. Smak til med salt, pepper, sukker og eplecidereddik. Servér gjerne med persille og surdeigsbrød av spelt.

Vil du heller lage en gryterett og spise den f.eks med ris til, reduserer du bare mengden kraft til 2 dl.


Jeg lager denne i jerngryte, og det er verdt å skaffe seg om du ikke allerede har en sånn. I gamle dager ble mye av maten laget i jerngryter, og jernet som grytene avga under matlagingen bidro med med betydelige mengder jern i kosten. Når man lager mat med noe syre i, slik som denne gulasjen som inneholder både mye tomat og litt eddik, er effekten ennå bedre, siden syren hjelper til å løsne jern fra gryten.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...