Kan man bruke det til pannekaker, kan man bruke til vafler, tenkte jeg. Det funket fint. Jeg pakket noen av disse i matboksene til ungene, med litt smør på. "Likte dere matpakken", spurte jeg. "Ja! - sjokoladevafler", svarte generasjon kresen. Jeg har ikke korrigert dem. Da er det vel ikke løgn? Den hemmelige ingrediensen? Blod!
Jeg har tidligere skrevet om blodets fortreffeligheter som næringsmiddel, men en god ting kan ikke sies for ofte. Jeg lar meg begeistre og litt forundre over hvor populære mine nyoppdagede retter med blod har blitt her hjemme. Søndagsfrokosten er ikke det samme uten blodpudding stekt i smør. Og nå det siste - "sjokoladevaflene". Det er "Mamma - kan jeg få sjokoladevaffel" fra morgen til kveld, og jeg fryder meg mens ernæringsnerden i meg formelig ser for meg hvordan alt jernet fraktes inn i sirkulasjonen deres via kompliserte transportmekanismer man ikke trenger å vite om for å skjønne at blod er undervurdert.
Det smaker virkelig godt. Jeg har overkommet min indre pyse - fra nå av blir det bare mere blod!
Surdeigsvafler med hemmelig ingrediens
1 fordeig av surdeig, laget dagen før av 150 gram spelt og 150 gram vann, 1 ss surdeigsstarter og en klype salt
(Men du kan også bruke 150 gram vanlig mel og tilpasse med vann/melk til passe konsistens - men da blir det ikke lav FODMAP)
50 gram smeltet smør, avkjølt (da trenger du ikke å smøre om du har non-stick jern)
1 boks blod (500g) - tint
50 gram lys sirup / 2 ss sukker
1/2 ts kanel
1/4 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 - 1/2 malt kardemomme (helst nymalt, fra frø)
2 ss chia frø
1 dl havregryn
Bland alt sammen, og la det stå på benken ca 30 min slik at havregryn og chia kan svelle. Bland sammen, og stek vafler. Nydelig med litt kviteseidsmør og ekte geitost. Og passer altså fint i matpakka til barna. Så får barnehagelærerne heller stusse over at "ernæringsmammaen" sender med ungene "sjokoladevafler" i barnehagen..
Vaffelrøre for ikke-pyser |
Du finner det i frysedisken.. |
Comments
Post a Comment