Skip to main content

Surdeigsvafler med hemmelig ingrediens - AKA "sjokoladevafler"


Kan man bruke det til pannekaker, kan man bruke til vafler, tenkte jeg. Det funket fint. Jeg pakket noen av disse i matboksene til ungene, med litt smør på. "Likte dere matpakken", spurte jeg. "Ja! - sjokoladevafler", svarte generasjon kresen. Jeg har ikke korrigert dem. Da er det vel ikke løgn? Den hemmelige ingrediensen? Blod!

Jeg har tidligere skrevet om blodets fortreffeligheter som næringsmiddel, men en god ting kan ikke sies for ofte. Jeg lar meg begeistre og litt forundre over hvor populære mine nyoppdagede retter med blod har blitt her hjemme. Søndagsfrokosten er ikke det samme uten blodpudding stekt i smør. Og nå det siste - "sjokoladevaflene". Det er "Mamma - kan jeg få sjokoladevaffel" fra morgen til kveld, og jeg fryder meg mens ernæringsnerden i meg formelig ser for meg hvordan alt jernet fraktes inn i sirkulasjonen deres via kompliserte transportmekanismer man ikke trenger å vite om for å skjønne at blod er undervurdert.

Det smaker virkelig godt. Jeg har overkommet min indre pyse - fra nå av blir det bare mere blod!

Surdeigsvafler med hemmelig ingrediens

1 fordeig av surdeig, laget dagen før av 150 gram spelt og 150 gram vann, 1 ss surdeigsstarter og en klype salt
(Men du kan også bruke 150 gram vanlig mel og tilpasse med vann/melk til passe konsistens - men da blir det ikke lav FODMAP)
50 gram smeltet smør, avkjølt (da trenger du ikke å smøre om du har non-stick jern)
1 boks blod (500g) - tint
50 gram lys sirup / 2 ss sukker
1/2 ts kanel
1/4 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 - 1/2 malt kardemomme (helst nymalt, fra frø)
2 ss chia frø
1 dl havregryn

Bland alt sammen, og la det stå på benken ca 30 min slik at havregryn og chia kan svelle. Bland sammen, og stek vafler. Nydelig med litt kviteseidsmør og ekte geitost. Og passer altså fint i matpakka til barna. Så får barnehagelærerne heller stusse over at "ernæringsmammaen" sender med ungene "sjokoladevafler" i barnehagen..

Vaffelrøre for ikke-pyser
Du finner det i frysedisken..
De mest interesserte vil kanskje lese om hvordan blod nå er i ferd med å bli trendy igjen, også i restaurantverdenen, selv om det sitter langt inne for mange.. fornøyelig lesing!

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...