Skip to main content

Knasende gode knekkebrød av speltsurdeig


Noen forskere mener at grunnen til at vi liker mat som knaser, sitter i minnet fra den tiden da det å tygge på kjøttbein - å knuse dem med tennene slik at man fikk ut margen - betydde at man hadde fått i seg et næringsikt måltid. Hvem vet om det stemmer, men det stemmer i hvert fall godt at vi liker mat som knaser. Man blir liksom aldri lei knekkebrød, og det funker selv på matleie dager og når ikke noe annet frister. Stor var lykken da jeg fant ut at jeg kunne tilsette surdeig til min gode, gamle oppskrift på frøknekkebrød, og få en variasjon i hverdagen. Det liker vi nemlig også, og variasjon er sunt. Det betyr at vi får i oss flere av de næringsstoffene kroppen trenger, fordi alle matvarer kommer med sin egen kombinasjon. I denne oppskriften brukes surdeig av spelt slik at jeg og alle andre med sarte IBS-mager tåler dem, men du kan like godt lage disse med vanlig mel og uten surdeig. Med surdeig krever den at du planlegger litt, siden fordeigen skal fermentere. I helgene setter jeg en fordeig før jeg legger meg, så er den klar til å bruke på morgenen. Skal du bake i hverdagen, sleng sammen fordeigen før du går på jobb, så er den klar når du kommer hjem. 

Knekkebrød av speltsurdeig

1 fordeig laget på 1,5 dl vann og 150 g siktet spelt, 1 ss surdeig og en klype salt. Bland godt, dekk til med en pose og la stå på kjøkkenbenken i ca 8 timer. (Baker du uten surdeig, kan du gjøre alt i en sleng. Rør da sammen 150 gram siktet mel, og 1,5 dl vann, og følg resten av oppskriften herfra). Tilsett til surdeigen:

2 piskede egg
1/2 ts salt 
4 dl blandede lav FODMAP frø eller nøtter, (lin, gresskar, solsikke, hakkede valnøtter)
Her kan du også eksperimentere med ulike krydder, som timian eller karve (ca 1 ts) 

Bland godt sammen, og smør tynt utover godt smurte (bruk smør), non-stick plater. Jeg anbefaler å skaffe egne stekeplater, da de som hører til ovnen har fall mot midten. Da blir midten mye tykkere, tar en evighet å steke, og smaker ikke så godt. Du kan også bruke bunnen til springformer, så får du fine, pizzastykkeformede knekkebrød. 

Stek på 150 grader. Har du brett i flere høyder, må du bruke varmluft. Ta dem ut etter 5-10 minutter - mens de fortsatt er helt myke, men litt fastere - og del dem forsiktig med en pizzaskjærer. Pass på at du ikke skjærer helt gjennom, da riper du opp platen. Stek videre i ca 40 minutter, men her vil det variere mye fra ovn til ovn. Følg med, etter hvert lærer du deg hvor lang tid din ovn bruker på dette. De skal bli gyldne, og helt sprø. Blir de mørke før de er tørre, skru ned varmen til 50 grader, og ta tiden til hjelp. Bruk en stekespade i
av plast til å løsne dem fra platene. Brekk opp og oppbevar i tett boks. 

Variasjon: Tilsett litt revet parmesan, 1 ts tørket oregano og et lite dryss Maldonsalt før du steker. Nydelig som kjeks til ost!


Jeg bruker bare økologiske ingredienser når jeg baker disse, så slipper vi å spise plantevernmidler, og surdeigen trives bedre. Bruker du konvensjonelle råvarer, anbefaler jeg uansett å kjøpe økologiske frø, spesielt solsikkefrø, da konvensjonelt dyrkede frø inneholder mye tungmetaller på grunn av kunstgjødselen. 

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...