Skip to main content

Blomkåltortilla


Blomkål er gull. Den ser ut som den mest anonyme grønnsak der den ligger i grønnsaksdisken, men den har uante muligheter. Det florerer av kreative oppskrifter med blomkål på nettet. Som for eksempel blomkåltortilla. Den kan brukes til taco, jeg kan lage meg en deilig sandwhich med masse godt pålegg inni.. eller bare dyppe i guacamole eller en annen dip som snacks. Det beste er at det er veldig sunt og næringstett i tillegg. Det er mer enn man kan si om vanlig tortilla...

(OBS for deg som surfer rundt på bloggen min etter lav FODMAP oppskrifter - blomkål er høy FODMAP og inneholder mannitol)

Blomkåltortilla

Ca. 1/2 stor eller 3/4 middels blomkål, skjær vekk stilken og kutt i biter.
2 økologiske egg
Salt og pepper


Sett ovnen på 175 grader. Ha blomkålen i en food prosessor, tilsett vann så det nesten dekker og kjør i vei til bitene er mindre enn ris. Sil av vannet, ha over i en bolle og kjør i mikrobølgeovn på full guffe i 2 minutter. Rør om og kjør i 2 minutter til. (Evt kok opp i en kjele og la dampe et par minutter) Ha over i et rent kjøkkenhåndkle og press ut så  mye av vannet som du klarer.


Ha over i en bolle, tilsett eggene og salt og pepper og rør godt.


Fordel røren på 6 lapper på et brett med bakepapir. Klem ned og jevn ut kantene med en slikepott så de blir runde. 

Før steking. 
Stek i ca 10 minutter, ta ut og snu dem med en stekespade, og stek i 5 minutter til. De kan spises nå, men hvis du vil gjøre dem ekstra gode, gir du dem en kjapp bruning i stekepanne med litt olivenolje. Holder seg fint i kjøleskap i noen dager.  

Sånn. Nå er det bare fantasien som setter grenser.
Ble du inspirert? Hva med blomkålcouscous? Blomkålmuffins? Det er bare muligheter..

Comments

  1. Blomkål er vel høy Food Map? Gresskar også.. Blir litt forvirret her. Men ellers koser jeg meg med all inspirasjonen på bloggen din 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heisann. Så hyggelig at du lar deg inspirere. Jeg lagde denne bloggen lenge før jeg begynte på lav FODMAP, og jeg har prøvd ut ulike andre kosthold tidligere. Som det også står i "Om meg", finner man mange henvisninger i tekstene til hvordan jeg har spist underveis i min "reise" med matintoleranser. Nå spiser jeg lav FODMAP, og alle nye oppskrifter her er tilpasset det. Eldre oppskrifter som ikke er LF, er da ikke merket "lav FODMAP". Har vurdert å fjerne dem, men siden de kan passe til andre med matintoleranser, har jeg beholdt dem. Hvis du søker i bloggen under "labels" og velger lav FODMAP, får du opp alle de oppskriftene som passer dette! :-)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs