Vil du være med helt foran i "mat-bussen"? Der et ønske om å spise mer bærekraftig finner sitt uttrykk gjennom tradisjonelle råvarer og teknikker? Det å være en ansvarlig forbruker åpner nye dører til kunnskap som er i ferd med å gå tapt. Jeg har tidligere skrevet om å spise mer innmat, og om hvordan man kan omgjøre en tradisjonell oppskrift på blodpudding til å passe inn i et kosthold for sarte mager. Her kommer mere blod! Tenk at jeg måtte komme halvveis i livet før jeg gjenoppdaget denne råvaren. Dette er jo en ernæringsmessig jackpot! Denne oppskriften førte faktisk til at jeg ble kontaktet av produksjonsselskapet til Farmen på TV2, og fikk være med Gaute Grøtta Grav og lage blodpannekaker på tv. Veldig moro. Du kan se episoden her.
Jeg lagde disse pannekakene med utgangspunkt i surdeig, slik at vi med sarte mager også kan spise dem. Det gjør at man må planlegge litt. De som tåler alt, kan lage dem med vanlig mel i stedet.
Vi lagde både vanlige og svarte pannekaker til middag. Våre egne unger var som vanlig livredde mat som ikke er beige, men han som var med hjem på besøk fra barnehagen var ikke det miste skvetten i matveien. Han stappet den ene svarte pannekaken etter den andre inn i gapet, samtidig som han gestikulerte mot fatet og ropte: "Svart! Svart!!" Jeg tror han spiste minst 5 stykker før han måtte gi seg. Blodtørstig matvett til glede for kokkene.
Blodpannekaker med surdeig (ca 8 stk)
På morgenen begynner du med å lage fordeig av 150 gram speltmel, 1,5 dl lunkent vann og 1 ss surdeigsstarter. Bland godt, dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken gjennom dagen.
(Hvis du ikke bruker surdeig, bruker du bare 150 gram vanlig mel, og blander med 1,5 dl vann eller melk. Den ferdige røren bør da stå og svelle 1/2 time før steking)
500 gram blod (en boks fra frysedisken, tint)
50 gram smeltet smør, avkjølt
2-4 ss sukker - kjenn din "sweet tooth"
Et dryss nyrevet muskatnøtt
3 nellikspiker, knust i morter
Frøene fra 5 kardemommebelger
Noen runder med pepperkverna
Bland inn blod, smeltet smør, sukker og krydder i fordeigen (du kan bruke ferdig malte kryddere også). Hvis røren virker veldig tykk, kan du spe med litt melk eller vann til den er passe pannekaketykk.
Stek i litt smør, og spis med det syltetøyet du liker best - blåbær og tyttebær er bra valg. Kalde pannekaker smaker fantastisk med smør og ekte geitost.
Røren funker i vaffeljernet også, og var stor suksess i matboksen. Nam! Sjokoladevafler! |
Comments
Post a Comment