Arganolje har kanskje blitt mest kjent for produkter for hud og år, men det er ingen grunn til å stoppe der. Arganolje finnes til matlaging også, og gjør seg ennå bedre innvortes, spør du meg. Ekte arganolje lages i Marokko, og tradisjonelt er fremstillingsmåten en smule spesiell. Nøttene den lages fra sitter godt gjemt inni noen utrolig seige frukter - nesten umulige å skrelle. Fruktene blir spist av geiter, og nøttene kommer ut like hele bak. Så blir nøttene samlet sammen, ytterskallet fjernes, og nøtten inni ristes for å få frem aromaen før den presses for olje.
 |
Geiter som spiser frukt fra Argantreet |
Arganolje har en helt spesiell, nøtteaktig smak og kan løfte matretter opp minst en divisjon. Jeg har lenge hatt lyst til å eksperimentere med denne oljen i baking. Jeg tok utgangspunkt i
denne kaken fra Nigella Lawson, trakk fra og la til som jeg pleier. Med det aromatiske og friske bidraget fra appelsinskallet, ble dette en sjokoladekake av en annen verden!
Sjokoladekake med arganolje og appelsin
200 gram sukker
30 gram (jeg anbefaler Valrhona) kakaopulver
1 dl nykokt vann
50 gram smør
50 gram mørk (70%) sjokolade
70 gram arganolje
1/2 ts natron
130 g finmalt speltmel
3 egg
Finrevet skall av 1
økologisk appelsin
1/2 ts salt
Frøene fra 1/2 vaniljestang
Glasur:
1,5 dl fløte
100 gram mørk sjokolade
 |
Gode råvarer er alt! |
Sett ovnen på 170 grader. Rør ut kakaopulveret i kokende vann. Smelt smør og rør inn sjokoladen til den smelter. La det avkjøle litt. I mellomtiden kjører du eggene, sukkeret, vaniljefrøene og arganoljen i kjøkkenmaskin (du kan piske for hånd også) til det blir luftig. Bland inn kakaomassen, sjokoladesmøret, appelsinskall og tilsett mel blandet med natron og salt. Kjør til alt er godt blandet. Hell i smurt, liten rund form (20 cm), og stek i 40 minutter. Skru av varmen, og la kaken stå på ettervarmen i ca 20 min.
Glasur: Kok opp fløten, og ta kjelen av platen. Rør inn sjokoladen. Du kan helle den over kaken mens den er varm, eller vente til den avkjøles, da tykner den, og det er lettere å smøre tykt på!
PS - Kaken kan lages melkefri ved å bytte ut smør med kokosolje og fløte med kokosmelk.
 |
Fikk litt hjelp med stylingen her.. |
Comments
Post a Comment