Geitekjøtt er undervurdert. Geita har blitt utkonkurrert av sin mer kjøttfulle slektning lammet, og du skal lete godt for å finne geitekjøtt i butikkene. Heldigvis finnes det slaktere med yrkesstolthet, og du er herved utfordret. Spis en geit, og slå et slag for dyrevelferd og bærekraft.
Du har kanskje lagt merke til at utvalget av geitoster i butikkene har blitt stadig mer rikholdig. Men - det økende utvalget har en skyggeside. For hver geit som får vokse opp og bli en melkegeit, blir en liten geitebukk tatt av dage rett etter fødselen. Siden etterspørselen etter geitekjøtt er så liten, har bukkene ingen verdi for oppdretterne. Etter endt melketjeneste lider de fleste melkegeiter samme skjebne, og dyrene destrueres eller blir til dyrefôr, siden folk flest verken har tilgang til geitekjøtt, eller kunnskap om hvordan vi tilbereder det. For et sløseri med ressurser, og for en manglende respekt for matens opprinnelse. Bøndene fortviler, men hva skal de gjøre? Det er vi som kan gjøre noe med det - vi kan begynne å spise geit. Men hvordan da, spør du kanskje?
Det har etterhvert gått opp for meg at alle oppskrifter med lam enkelt og greit kan konverteres til geit. Geitelår med hvitløk og rosmarin, geitecurry, geitefrikassé - og hvorfor ikke geitikål? Det er bare muligheter!
En av mine absolutte favorittoppskrifter med lam er tajine, Marokkos "nasjonalrett". Denne oppskriften på geitelår à la Marokko tar i bruk alle de uimotståelige smakskombinasjonene som kjennetegner tajine, og forener dem med geitas uutnyttede potensiale. Se frem til en kulinarisk opplevelse uten dårlig ettersmak fra manglende bærekraft i matproduksjonen.
Geitelår à la Marokko (2-3 sultne)
1 geitelår
2 ss hvitløksolje
2 ss arganolje (kan sløyfes)
1 boks hakkede tomater
1 ts salt
1 ts revet ingefær
2 ts cumin, ristet i tørr panne til de dufter intenst, og knust i morter
1/2 ts nymalt pepper
1 ss tomatpuré
2 ss lønnesirup
En liten klype safran
1/4 ts kanel
Litt tørket chili, eller 1-2 ts sambal oelek - etter preferanse for det sterke
1 god neve skåldede mandler, surret i litt smør med et dryss salt
En god neve frisk koriander til severing
Få slakteren til å lage noen kutt på tvers gjennom beinet, så låret kan puttes i en gryte |
Det er synd du ikke kan lukte dette bildet... |
Sett ovnen på 125 grader. Legg geitelåret i en jerngryte, eller en ildfast form med lokk. Ha alle ingredienser unntatt geitekjøttet i en liten kjele, og bland godt mens du gir det et forsiktig oppkok. Hell sausen over geitekjøttet, og sett formen i ovnen. Nå kan du glemme den i 5-6 timer, i hvert fall i teorien. I praksis går du allerede og gleder deg, etter som lukten sprer seg i huset med løfte om et måltid utenom det vanlige. Vi spiser dette med basmatiris til, og et generøst dryss frisk koriander på toppen. Nan eller tilsvarende brød til å suge opp restene av sausen gjør det hele bare enda mer perfekt.
Hell sausen over geitelåret - inn i ovnen med det |
Etter 5 - 6 timer faller kjøttet av beinet og alle smakene er i perfekt forening |
Comments
Post a Comment