Skip to main content

Ovnsbakte grønnsaker

Altså, dette er skikkelig enkelt og jeg skal ikke skryte på meg å ha kommet opp med noe nytt. Men - det er fort gjort å glemme hvor enkelt det er å lage mat i ovnen! Det er bare å hive oppi noen forskjellige ting du liker, ha på litt olje, salt og pepper og krydder, inn med det og la det stå og gjøre seg ferdig helt selv. Det er det nydeligste tilbehør til alt slags kjøtt og fisk, det kan spises for seg selv som vegetarmiddag (for eksempel med ris til om du tåler det) eller det kan ta en omelett til helt nye høyder. Ikke minst, dette er mat man kan fråtse i! Her er et par av mine favoritter:

Ovnsbakt løk og paprika
Ovnsbakt løk og paprika

1 stor løk i tynne båter
2 fedd hvitløk i tynne skiver
1 rød, 1 gul og en oransje paprika (eller den fargekombinasjonen du liker best), i striper
1/2 dl livenolje
Oregano og basilikum, helst friske
Salt og pepper etter smak

Ovnsbakt asparges, rødløk og minipaprika
Ovnsbakt asparges, rødløk og minipaprika

1 bunt asparges, brekk av den helt nederste delen på stilken og kast. Brekk resten av stilken i 2-3 biter
1 stor rødløk i skiver
10 minipaprika, delt i to
2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
Persille og dill, helst friske
Salt og pepper 

Fremgangsmåten er den samme uansett hva du bruker av grønnsaker, men steketiden kan variere noe. Prøv deg frem og ta en smaksprøve underveis. 

Bland alt unntatt urter, ha i en ildfast form og sett i ovnen på 200 grader i ca 30-40 minutter. Grønnsakene skal bli myke, og vannet som siver ut skal fordampe. Rør om av og til så det ikke svir seg. Mot slutten av steketiden tilsetter du urtene, da smaker de mer.  

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss